| |     latinica | english  
Насловна
ПРОСЛАВА ПОВОДОМ 180 ГОДИНА ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА, АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

У присуству великог броја представника дипломатског, политичког, академског и културног живота у Лондону  обележен је значајан јубилеј у односима између Србије и Уједињеног  Краљевства – 180 година од успостављања дипломатских односа две државе.
Амбасадор Огњен Прибићевић је подсетио на предају  акредитива британског конзула Хоџеса принцу Милошу Обреновићу у Крагујевцу 1837,  указавши на светлу традицију борбе два народа у Првом и Другом светском рату као и на заједничке циљеве.
Фиона Мекилвам, представница британског Министарства спољних послова, је изнела да оно што повезује две земље није само заједничка историја него и заједничке вредности које делимо и интереси. Истакла је да је Србија лидер у региону у промоцији стабилности и да упркос брегзиту УК наставља да подржава европски пут Србије.
Сер Џон Рандал, бивши посланик Конзервативне партије, је говорио о својим честим боравцима у Србији, како је почео да студира српски језик и књижевност  и о томе како је заволео Србију.  Професор историје на престижној Лондонској  школи  економије и политичких наука Светозар Рајак је представио најважније фазе развоја односа између Србије  и УК.
После дискусије одржан је и пријем на којем су поред осталих присуствовали и Алистер Харисон, маршал дипломатског кора, доајен дипломатског кора у Лондону кувајтски амбасадор Ал-Дуваисан, принц  Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, бројни амбасадори, професори универзитета, бивши амбасадори УК у Србији, представници српске дијаспоре и многи други.


Верзија за штампу
Важне информације
Нерадни дани
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре