| |     ћирилица | english  
Naslovna
Carina

Informacije o carinskim formalnostima u Srbiji

Unos kućnih ljubimaca

Takozvani „zeleni kontrolni prolaz", tamo gde on postoji, putnici koji prelaze preko graničnog prelaza mogu koristiti samo kada ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. U suprotnom se koristi „crveni kontrolni prolaz", prijavljuje se sve što putnik nosi sa sobom i u tzv. skraćenom postupku carini se roba vrednosti do tri hiljade evra, po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto, što uz PDV i druge takse čini oko 30 odsto vrednosti robe.

U našu zemlju, pored ličnog prtljaga i lekova za ličnu upotrebu, slobodno se može uneti do 200 cigareta, jedan parfem ili litar alkoholnog pića. Posebne dozvole potrebne su za žive životinje, sirovine životinjskog porekla, kućne ljubimce, kao i za biljke i amaterske radio-stanice. Zabrana bez izuzetka odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove i štetne materije kao i piratsku robu – plagijate.

Limit za iznos deviza iz zemlje iznosi 10.000 evra. Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

CARINSKA POTVRDA

Državljani Republike Srbije koji su proveli na radu u inostranstvu neprekidno najmanje dve godine, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva koje uvoze iz inostranstva u roku od jedne godine od dana povratka sa rada u inostranstvu, do ukupne dinarske protivvrednosti od 5.000,oo evra. Potvrda se ne odnosi na oslobađanje uvoznih dažbina na uvoz motornog vozila.

Za izdavanje potvrda o oslobađanju uvoznih dažbina, potrebno je dostaviti sledeće:

  1. Važeći pasoš R.Srbije
  2. Pismeni zahtev u kome će biti navedeni tačni datumi dolaska u UK (Irsku) (dan, mesec i godina) i period proveden na radu u UK (Irskoj) (dan, mesec i godina). 
  3. Dokaz o boravku u UK (Irskoj) (dozvola boravka, vozačka dozvola)
  4. Originalna potvrda firme (na memorandumu) o dužini trajanja zaposlenja, ili
  • Potvrda o plaćenom porezu, ili
  • Izveštaj socijalnog osiguranja o penzijskom stažu ili Izveštaj o provedenom radu na osnovu koga je stečeno pravo na penziju.

Ako se zahtev šalje poštom, treba priložiti adresiran povratni koverat sa plaćenom poštarinom.  

Više informacija o carini možete potražiti OVDE.

 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
NOVA USLUGA –eID
Korisne adrese
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja (Prijave rođenja, braka, smrti ...)
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari