Printer Friendly Version Изложба српског средњевековног културног наслеђа @ 17 July 2013 03:53 PM

Господин Грег Хендс (Greg Hands), одборник британског парламента за општине Челси и Фулам, приредио је 31. јануара 2013. године у Свечаној сали Доњег дома пријем у част званичног отварања изложбе под називом Српско средњевековно културно наслеђе која је постављена у горњем фоајеу Доњег дома. Кустоси изложбе су Весна Петковић и Сава Пеић. У име Амбасаде Србије у Лондону, отварању изложбе и пријему присуствовали су амбасадор др Дејан Поповић, Владимир Дишовић, први секретар и Емилија Маринков, други секретар.

Изложба српског средњевековног културног наслеђа

Спонзор господин Грег Хендс, одборник за Челси и Фулам 25. јануар – 1. фебруар 2013. године

Горњи фоаје, Доњи дом,  Лондон 

Пријем одржан 31. јануара 2013. године у Свечаној сали

Ово је први пут да је нека српска изложба одржана у вестминстерском Доњем дому. Изложба приказује историју српске средњевековне краљевине, као и њене везе са Византијом и другим средњевековним силама и мањим државама у региону. Недавни рат скренуо је пажњу на запостављено средњевековно наслеђе у Србији и на Косову, о којем се у свету није много знало. Дуго времена било је запуштено те га је нажалост потребно заштити од пропадања и нетолеранције. Циљ ове изложбе био је да се британским парламентарцима представи стварање српске средњевековне државе и њен развој до турских освајања 1459. године.

Одборник Грег Хендс поздравио је госте и пренео своја искуства са путовања по Србији где је имао прилику да обиђе манастире и ужива у фрескама и архитектури углавном анонимних средњевековних уметника. Кустос Весна Петковић обратила се гостима следећим речима:“Постоји око 1300 средњевековних цркава и манастира. Иако многи од њих нису преживели бурна историјска превирања, главни и најлепши споменици су сачувани за понос српском народу и нашем националном наслеђу. УНЕСКО је донео одлуку да уврсти на Листу светске културне баштине косовске манастире и још неке српске манастире који су претходно изостављени, како би се очувала ова аутентична уметност заједно са грађевинама и фрескама у манастирима. То значи да ће српска духовна и историјска достигнућа бити сачувана за будуће генерације као изузетни споменици једног доба који су формирали национални идентитет, у време када се свет брзо мењао да би постао овакав какав је данас.“

Господин Сава Пеић, други кустос који није био присутан због обавеза у иностранству, упутио је неколико речи у вези са овим пројектом. Госпођа Марија Андипа, стручњак за иконе из Галерије Андипа, изрекла је похвалу овој богатој уметности, иконама и фрескама које је Србија подарила свету. Пријем је био веома успешан, а гости су приликом доласка почашћени чувеном српском шљивовицом и здравом храном из познатог ресторана Џекс (Jack’s) из улице Волтон.

Међу званицама су били др Дејан Поповић, амбасадор Србије, господин Џон Рандал (John Randall), принц Мохсин Али Кан (Mohsin Ali Khan), протојереј Мелитон Оакс (Meliton Oaks), изасланик архиепископа Грегорија Тијатирског и Велике Британије (Archbishop Gregorios of Thyateira and Great Britain), протојереј Милун Костић из СПЦ, господин Шансуке Накамура (Shunsuke Nakamura), први секретар за политичка питања у амбасади Јапана, градоначелница Хамерсмита и Фулама, Белинда Донован (Belinda Donovan), одборница Франсис Стејнтон (Frances Stainton), одборник Грег Смит (Greg Smith), господин Дејвид Вордроп (David Wardrop) из УН асоцијације, огранак Вестминстер, господин и госпођа Спајро (Spiro) из Спајро арк (Spiro Ark), др и госпођа Нерсесиан (Nerssesian), пензионисана шефица Блискоисточне збирке Британског музеја, госпођа Нађа Подерегин (Nadja Poderegin), из Ханиглен паблишинг (Honeyglen Publishing), Милан Грба из Британског музеја, Одсек за славистику, госпођа Дениз Прајор (Denise Prior), из Краљевског географског друштва и многи други истакнути гости.

Ове фотографије снимио је Ненад Обрадовић, који присуствује свим нашим догађајима и својим „оштрим оком“ бележи најзанимљивије тренутке и личности.

Једини оригинал међу експонатима била је графика Морски анђео уметнице Лане Лопушине која се налази на нашем флајеру.

За додатне информације обратите се на адресу:

Vesna Petkovic
Vesna.proart@gmail.com
Tel: 07801130806
Pro Art & CO Non-profit Company Limited by Guarantee UK Reg. No 5262487 Plaza, Unit 319, 535 Kings Road, London SW10 0SZ
Tel: 020 7351 7555
info@proartandco.co.uk
www.proartandco.co.uk