Printer Friendly Version Izložba srpskog srednjevekovnog kulturnog nasleđa @ 17 July 2013 04:06 PM

Gospodin Greg Hends (Greg Hands), odbornik britanskog parlamenta za opštine Čelsi i Fulam, priredio je 31. januara 2013. godine u Svečanoj sali Donjeg doma prijem u čast zvaničnog otvaranja izložbe pod nazivom Srpsko srednjevekovno kulturno nasleđe koja je postavljena u gornjem foajeu Donjeg doma. Kustosi izložbe su Vesna Petković i Sava Peić. U ime Ambasade Srbije u Londonu, otvaranju izložbe i prijemu prisustvovali su ambasador dr Dejan Popović, Vladimir Dišović, prvi sekretar i Emilija Marinkov, drugi sekretar.

Izložba srpskog srednjevekovnog kulturnog nasleđa

Sponzor gospodin Greg Hends, odbornik za Čelsi i Fulam 25. januar – 1. februar 2013. godine

Gornji foaje, Donji dom,  London 

Prijem održan 31. januara 2013. godine u Svečanoj sali

Ovo je prvi put da je neka srpska izložba održana u vestminsterskom Donjem domu. Izložba prikazuje istoriju srpske srednjevekovne kraljevine, kao i njene veze sa Vizantijom i drugim srednjevekovnim silama i manjim državama u regionu. Nedavni rat skrenuo je pažnju na zapostavljeno srednjevekovno nasleđe u Srbiji i na Kosovu, o kojem se u svetu nije mnogo znalo. Dugo vremena bilo je zapušteno te ga je nažalost potrebno zaštiti od propadanja i netolerancije. Cilj ove izložbe bio je da se britanskim parlamentarcima predstavi stvaranje srpske srednjevekovne države i njen razvoj do turskih osvajanja 1459. godine.

Odbornik Greg Hends pozdravio je goste i preneo svoja iskustva sa putovanja po Srbiji gde je imao priliku da obiđe manastire i uživa u freskama i arhitekturi uglavnom anonimnih srednjevekovnih umetnika. Kustos Vesna Petković obratila se gostima sledećim rečima:“Postoji oko 1300 srednjevekovnih crkava i manastira. Iako mnogi od njih nisu preživeli burna istorijska previranja, glavni i najlepši spomenici su sačuvani za ponos srpskom narodu i našem nacionalnom nasleđu. UNESKO je doneo odluku da uvrsti na Listu svetske kulturne baštine kosovske manastire i još neke srpske manastire koji su prethodno izostavljeni, kako bi se očuvala ova autentična umetnost zajedno sa građevinama i freskama u manastirima. To znači da će srpska duhovna i istorijska dostignuća biti sačuvana za buduće generacije kao izuzetni spomenici jednog doba koji su formirali nacionalni identitet, u vreme kada se svet brzo menjao da bi postao ovakav kakav je danas.“

Gospodin Sava Peić, drugi kustos koji nije bio prisutan zbog obaveza u inostranstvu, uputio je nekoliko reči u vezi sa ovim projektom. Gospođa Marija Andipa, stručnjak za ikone iz Galerije Andipa, izrekla je pohvalu ovoj bogatoj umetnosti, ikonama i freskama koje je Srbija podarila svetu. Prijem je bio veoma uspešan, a gosti su prilikom dolaska počašćeni čuvenom srpskom šljivovicom i zdravom hranom iz poznatog restorana Džeks (Jack’s) iz ulice Volton.

Među zvanicama su bili dr Dejan Popović, ambasador Srbije, gospodin Džon Randal (John Randall), princ Mohsin Ali Kan (Mohsin Ali Khan), protojerej Meliton Oaks (Meliton Oaks), izaslanik arhiepiskopa Gregorija Tijatirskog i Velike Britanije (Archbishop Gregorios of Thyateira and Great Britain), protojerej Milun Kostić iz SPC, gospodin Šansuke Nakamura (Shunsuke Nakamura), prvi sekretar za politička pitanja u ambasadi Japana, gradonačelnica Hamersmita i Fulama, Belinda Donovan (Belinda Donovan), odbornica Fransis Stejnton (Frances Stainton), odbornik Greg Smit (Greg Smith), gospodin Dejvid Vordrop (David Wardrop) iz UN asocijacije, ogranak Vestminster, gospodin i gospođa Spajro (Spiro) iz Spajro ark (Spiro Ark), dr i gospođa Nersesian (Nerssesian), penzionisana šefica Bliskoistočne zbirke Britanskog muzeja, gospođa Nađa Poderegin (Nadja Poderegin), iz Haniglen pablišing (Honeyglen Publishing), Milan Grba iz Britanskog muzeja, Odsek za slavistiku, gospođa Deniz Prajor (Denise Prior), iz Kraljevskog geografskog društva i mnogi drugi istaknuti gosti.

Ove fotografije snimio je Nenad Obradović, koji prisustvuje svim našim događajima i svojim „oštrim okom“ beleži najzanimljivije trenutke i ličnosti.

Jedini original među eksponatima bila je grafika Morski anđeo umetnice Lane Lopušine koja se nalazi na našem flajeru.

Za dodatne informacije obratite se na adresu:

Vesna Petkovic
Vesna.proart@gmail.com
Tel: 07801130806
Pro Art & CO Non-profit Company Limited by Guarantee UK Reg. No 5262487 Plaza, Unit 319, 535 Kings Road, London SW10 0SZ
Tel: 020 7351 7555
info@proartandco.co.uk
www.proartandco.co.uk