Printer Friendly Version AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU OBELEŽILA MEDJUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA @ 3 February 2014 10:58 AM

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara 2014, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu je održana izložba „Moje Jadovno“.

Ambasador Republike Srbije u Londonu dr Ognjen Pribićević je u uvodnom govoru podsetio na rezoluciju GS UN iz 2005. kojom je ustanovljen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta i kojom se države članice između ostalog pozivaju na očuvanje mesta na kojima su se nalazili logori smrti, kao i na aktivan doprinos edukaciji mladih naraštaja o žrtvama Holokausta. Ukazao je na nastojanja Srbije, da uprkos bolnim istorijskim činjenicama, gradi dobre odnose sa susednim zemljama, ocenjujući takav pristup jedinim mogućim za dobrobit budućih pokolenja.

Izložbena postavka „Moje Jadovno“ ima za cilj da skrene pažnju međunarodne javnosti o postojanju logora smrti Gospić-Jadovno-Pag na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, u kojima je od aprila do avgusta 1941. stradalo oko 40.000 Srba, Jevreja i pripadnika drugih naroda, kako su u svom obraćanju prisutnima istakli autori izložbe Dušan Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941“, i istoričar Predrag Lozo.

Podvukavši značaj spoznaje i prihvatanja prošlosti, britanski istoričar Rori Jomans je na kraju zaključio da se jedino kroz naučene i usvojene lekcije iz istorije može oblikovati bolja budućnost.