Printer Friendly Version АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ ОБЕЛЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА @ 3 February 2014 11:49 AM

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, 27. јануара 2014, у Амбасади Републике Србије у Лондону је одржана изложба „Моје Јадовно“.

Амбасадор Републике Србије у Лондону др Огњен Прибићевић је у уводном говору подсетио на резолуцију ГС УН из 2005. којом је установљен Међународни дан сећања на жртве Холокауста и којом се државе чланице између осталог позивају на очување места на којима су се налазили логори смрти, као и на активан допринос едукацији младих нараштаја о жртвама Холокауста. Указао је на настојања Србије, да упркос болним историјским чињеницама, гради добре односе са суседним земљама, оцењујући такав приступ јединим могућим за добробит будућих поколења.

Изложбена поставка „Моје Јадовно“ има за циљ да скрене пажњу међународне јавности о постојању логора смрти Госпић-Јадовно-Паг на територији Независне државе Хрватске, у којима је од априла до августа 1941. страдало око 40.000 Срба, Јевреја и припадника других народа, како су у свом обраћању присутнима истакли аутори изложбе Душан Басташић, председник удружења „Јадовно 1941“, и историчар Предраг Лозо.
Подвукавши значај спознаје и прихватања прошлости, британски историчар Рори Јоманс је на крају закључио да се једино кроз научене и усвојене лекције из историје може обликовати боља будућност.