Printer Friendly Version OTVARANJE IZLOŽBE U SRPSKOJ KUĆI U LONDONU @ 18 February 2014 10:13 PM

Ambasada Republike Srbije bila je domaćin izložbe Itinerarium Romanum Serbiae (Putevi rimskih imperatora u Srbiji) u saradnji sa Arheološkim parkom Viminacijum, u Srpskoj kući u Londonu.

Pre Londona, izložba je bila postavljena u Vašingtonu. Ambasador Srbije pri Ujedinjenom kraljevstvu, dr Ognjen Pribicević, obratio se prisutnima – članovima diplomatskog kora i kulturnih organizacija kao i predstavnicima srpske dijaspore.

Autor izložbe, dr Miomir Korać, govorio je o velikom arheološkom projektu koji je započet pre nekoliko godina da bi kulminirao otvaranjem pet arheoloških lokacija za javnost, koje su postale popularna turistička atrakcija. Čak 17 rimskih imperatora rodjeno je na teritoriji današnje Srbije, što je najveći broj izvan teritorije Italije. Na izložbi se nalaze replike bista svih 17 imperatora.

Svi zainteresovani će moći da posete izložbu od 11.00 do 17.00 svakog dana do kraja februara. Postoji i katalog na engleskom jeziku sa svim podacima u vezi sa ovim zanimljivim delom naše drevne istorije.