Printer Friendly Version Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vucic u Londonu @ 31 October 2014 04:24 PM

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je London od 27. do 29. oktobra 2014. godine. Tokom boravka premijer Srbije je otvorio investicionu konferenciju “Srbija – Dan investiranja” i susreo se sa Filpom Hamondom, državnim sekretarom za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva, Vilijamom Hejgom, liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta, Borisom Džonsonom, gradonačelnikom Londona i obavio niz sastanaka sa predstavnicima velikih međunarodnih kompanija – Goldman Saks za Evropu, predsednikom kompanije Esmark Džimom Bušarom i dr. Premijer se tokom boravka susreo sa predsednikom EBRD ser Sumom Čakrbartijem. Tokom sastanka u EBRD potpisan je Memorandum o razumevanju.
 
U razgovorima sa britanskim zvaničnicima i predstavnicima korporativnog sektora predsednik Vlade Republike Srbije je predstavio mere koje Vlada Republike Srbije preduzima u cilju stvaranja atraktivnog investicionog ambijenta u Republici Srbiji. Premijer je tokom bilateralnih susreta sa britanskim zvaničnicima i potencijalnim investitorima na biznis forumu izneo uverenje da je za budućnost Balkana presudna ekonomija, a ne politika, te da je Vlada Republike Srbije odlučna u sprovođenju mera koje će poboljšati poslovnu klimu u Srbiji. Naglasio je da je regionalna stabilnost ključ uspeha i da Srbija nastoji da zajedničkim projektima unapredi ekonomsku saradnju u regionu.

Državni sekretar za spoljne poslove Filip Hamond je čestitao srpskom premijeru na izvanrednom uspehu u sprovođenju ekonomskih reformi i na progresu u ostvarenju evropskih standarda, uz ocenu da je dolazak stranih investitora od suštinskog značaja za ekonomski rast. Državni sekretar Hamond je istakao da je za britansku Vladu stabilnost regiona prioritet na Zapadnom Balkanu, a da Republika Srbija treba da ima ključnu ulogu.

Vilijam Hejg, lider Donjeg doma britanskog Parlamenta, je pozdravio mere fiskalne konsolidacije, istakavši da je ekonomija od fundamentalnog značaja. Hejg je naglasio da Britanija ima veliko iskustvo kada su ekonomske mere u pitanju i da može da bude od velike pomoći Srbiji.

Premijer Vučić je održao predavanje na London School of Economics na temu “Srbija i Zapadni Balkan u Evropskoj uniji”, snimak predavanja možete pogledati ovde.

Intervju premijera Aleksandra Vučića za Sky News možete pogledati ovde.