Printer Friendly Version Председник Владе Републике Србије Александар Вучић у Лондону @ 31 October 2014 04:31 PM

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић посетио је Лондон од 27. до 29. октобра 2014. године. Током боравка премијер Србије је отворио инвестициону конференцију “Србија – Дан инвестирања” и сусрео се са Филпом Хамондом, државним секретаром за спољне послове Уједињеног Краљевства, Вилијамом Хејгом, лидером Доњег дома британског Парламента, Борисом Џонсоном, градоначелником Лондона и обавио низ састанака са представницима великих међународних компанија – Голдман Сакс за Европу, председником компаније Есмарк Џимом Бушаром и др. Премијер се током боравка сусрео са председником ЕБРД сер Сумом Чакрбартијем. Током састанка у ЕБРД потписан је Меморандум о разумевању.

У разговорима са британским званичницима и представницима корпоративног сектора председник Владе Републике Србије је представио мере које Влада Републике Србије предузима у циљу стварања атрактивног инвестиционог амбијента у Републици Србији. Премијер је током билатералних сусрета са британским званичницима и потенцијалним инвеститорима на бизнис форуму изнео уверење да је за будућност Балкана пресудна економија, а не политика, те да је Влада Републике Србије одлучна у спровођењу мера које ће побољшати пословну климу у Србији. Нагласио је да је регионална стабилност кључ успеха и да Србија настоји да заједничким пројектима унапреди економску сарадњу у региону.

Државни секретар за спољне послове Филип Хамонд је честитао српском премијеру на изванредном успеху у спровођењу економских реформи и на прогресу у остварењу европских стандарда, уз оцену да је долазак страних инвеститора од суштинског значаја за економски раст. Државни секретар Хамонд је истакао да је за британску Владу стабилност региона приоритет на Западном Балкану, а да Република Србија треба да има кључну улогу.

Вилијам Хејг, лидер Доњег дома британског Парламента, је поздравио мере фискалне консолидације, истакавши да је економија од фундаменталног значаја. Хејг је нагласио да Британија има велико искуство када су економске мере у питању и да може да буде од велике помоћи Србији.

Премијер Вучић је одржао предавање на London School of Economics на тему “Србија и Западни Балкан у Европској унији”, снимак предавања можете погледати овде.

Интервју премијера Александра Вучића за Sky News можете погледати овде.