Printer Friendly Version “Serbia Investment Day” - London, 29. oktobar 2014. godine @ 3 November 2014 11:32 AM

U Londonu je 29. oktobra 2014. godine održana Investiciona konferencija “Serbia Investment Day” na kojoj je učestvovao veliki broj britanskih privrednika, predstavnika britanskih i kompanija iz drugih država koje imaju predstavništva u Londonu, kao i kompanija iz Srbije.

Investicionu konferenciju je otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić porukom da je Vlada počela da reformiše Srbiju sa jasnim ciljem da postane najatraktivnija zemlja za strana ulaganja u regionu.

Predsednik Vlade Vučić je predstavio ekonomske reforme koje Vlada sprovodi i istakao značaj nedavno usvojenih zakona koji doprinose poboljšanju investicione klime u Srbiji. Kao posebno važno dostignuće istakao je da je uspostavljena politička i makroekonomska stabilnost, što je osnovni preduslov za privlačenje stranih investicija i sigurnost kapitala. Naveo je da su ekonomske reforme, priveredni rast i smanjenje nezaposlenosti osnovni prioriteti Vlade Srbije.

Prisutnima se obratio i ministar finansija Dušan Vujović, istakavši da se Srbija nalazi na početku dugog puta i da je vreme da se nadoknadi ono što je izgubljeno u poslednje dve decenije. On je naglasio da je jedan od glavnih ciljeva srpske Vlade da reformiše ekonomiju, a zaposlene iz javnog sektora preusmeri u privatni.

Ministar Vujović je podsetio da je Srbija morala da smanji plate u javnom sektoru, penzije i budžetske rashode kako bi postigla održivi privredni rast. Dodao je da Srbija planira da do 2017. godine budžetski deficit smanji na oko 2,0 do 2,5 odsto i da svede javni dug na održivi nivo.

Na skupu je govorio i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji je ocenio da je Srbija potpuno posvećena svom evropskom putu. On je naglasio da je Srbijia ostvarila najveći napredak na planu EU integracija u regionu, što je potvrdio i poslednji Izveštaj Evropske komisije o napretku.

Ministar privrede Željko Sertić i direktor SIEPA Nikola Janković su predstavili mogućnosti za ulaganje i poslovanje u Srbiji sa posebnim osvrtom na kompararativne prednosti naše ekonomije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je učesnicima konferencije  predstavio projekat "Beograd na vodi" i druge razvojne infrastrukturne projekte koji će se realizovati tokom sledećeg investicionog ciklusa. Kako je za realizaciju ovih projekata potrebna podrška investitora, Mali je naglasio da je od ključnog značaja strukturiranje javno-privatnog partnerstva.

Pozitivna iskustva o svom poslovanju u Srbiji predstavili su Pirs Marlou, direktor kompanije Arriva, Robert Knor, partner u investicionom fondu Mid Europa, David Banjai, direktor fabrike Ball Packaging u Srbiji i Željko Cvijanović, generalni direktor Microsofta za Srbiju i Crnu Goru.

Tokom konferencije, govornici na panel diskusijama su pozdravili ekonomske reforme  koje sprovodi Vlada i donošenje novih reformskih zakona.

Fotografije sa skupa možete pogledati ovde.