Printer Friendly Version “Serbia Investment Day” - Лондон, 29. октобар 2014. године @ 3 November 2014 01:24 PM

У Лондону је 29. октобра 2014. године одржана Инвестициона конференција “Serbia Investment Day” на којој је учествовао велики број британских привредника, представника британских и компанија из других држава које имају представништва у Лондону, као и компанија из Србије.

Инвестициону конференцију је отворио председник Владе Републике Србије Александар Вучић поруком да је Влада почела да реформише Србију са јасним циљем да постане најатрактивнија земља за страна улагања у региону.

Председник Владе Вучић је представио економске реформе које Влада спроводи и истакао значај недавно усвојених закона који доприносе побољшању инвестиционе климе у Србији. Као посебно важно достигнуће истакао је да је успостављена политичка и макроекономска стабилност, што је основни предуслов за привлачење страних инвестиција и сигурност капитала. Навео је да су економске реформе, привередни раст и смањење незапослености основни приоритети Владе Србије.

Присутнима се обратио и министар финансија Душан Вујовић, истакавши да се Србија налази на почетку дугог пута и да је време да се надокнади оно што је изгубљено у последње две деценије. Он је нагласио да је један од главних циљева српске Владе да реформише економију, а запослене из јавног сектора преусмери у приватни.

Министар Вујовић је подсетио да је Србија морала да смањи плате у јавном сектору, пензије и буџетске расходе како би постигла одрживи привредни раст. Додао је да Србија планира да до 2017. године буџетски дефицит смањи на око 2,0 до 2,5 одсто и да сведе јавни дуг на одрживи ниво.

На скупу је говорио и бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер, који је оценио да је Србија потпуно посвећена свом европском путу. Он је нагласио да је Србијиа остварила највећи напредак на плану ЕУ интеграција у региону, што је потврдио и последњи Извештај Европске комисије о напретку.

Министар привреде Жељко Сертић и директор SIEPA Никола Јанковић су представили могућности за улагање и пословање у Србији са посебним освртом на компараративне предности наше економије.

Градоначелник Београда Синиша Мали је учесницима конференције  представио пројекат "Београд на води" и друге развојне инфраструктурне пројекте који ће се реализовати током следећег инвестиционог циклуса. Како је за реализацију ових пројеката потребна подршка инвеститора, Мали је нагласио да је од кључног значаја структурирање јавно-приватног партнерства.

Позитивна искуства о свом пословању у Србији представили су Pirs Marlou, директор компаније Arriva, Robert Knor, партнер у инвестиционом фонду Mid Europa, David Banjai, директор фабрике Ball Packaging у Србији и Жељко Цвијановић, генерални директор Microsofta за Србију и Црну Гору.

Током конференције, говорници на панел дискусијама су поздравили економске реформе  које спроводи Влада и доношење нових реформских закона.

Фотографије са скупа можете погледати овде.