Printer Friendly Version Учешће амбасадора О.Прибићевића на панелу “Oчистимо регион: Како се ЕУ може ослободити лоше енергетске политике“ @ 16 May 2015 11:18 PM

Амбасадор др Огњен Прибићевић је у понедељак, 27. априла 2015. године учествовао на Панелу на тему „Како се Европска унија може ослободити лоше енергетске политике“, у организацији Центра за европску реформу. Учесници у дебати су били и Н. Батлер, професор са  Кингс колеџа, С. Тиндејл, истраживач из Центра за европску политику и Д. Хелм професор са Њу колеџа са Оксфордског универзитета. Размена мишљења је одржана поводом објављивања Извештаја Центра за европску реформу у којем се налазе и студије о Србији, Црној Гори, Украјини и Турској.

Током свог иступања амбасадор Прибићевић је истакао да је Србија потписивањем Споразума о енергетској заједници начинила значајан корак у процесу евроинтеграција. Истакао је да Србија данас 21.2% енергетске конзумације заснива на обновљивим изворима, чиме је већ достигла ниво који се захтева од кандидата за Европску унију (20% до 2020. године). Указао је да Србија планира да достигне ниво од 27% до 2020. и већи део националне производње електричне енергије преусмери на обновљиве изворе.