Printer Friendly Version Učešće ambasadora dr Ognjena Pribićevića na panelu “Očistimo region: Kako se EU može osloboditi loše energetske politike“ @ 16 May 2015 11:27 PM

Ambasador dr Ognjen Pribićević je u ponedeljak, 27. aprila 2015. godine učestvovao na Panelu na temu „Kako se Evropska unija može osloboditi loše energetske politike“, u organizaciji Centra za evropsku reformu. Učesnici u debati su bili i N. Batler, profesor sa  Kings koledža, S. Tindejl, istraživač iz Centra za evropsku politiku i D. Helm profesor sa Nju koledža sa Oksfordskog univerziteta. Razmena mišljenja je održana povodom objavljivanja Izveštaja Centra za evropsku reformu u kojem se nalaze i studije o Srbiji, Crnoj Gori, Ukrajini i Turskoj.

Tokom svog istupanja ambasador Pribićević je istakao da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici načinila značajan korak u procesu evrointegracija. Istakao je da Srbija danas 21.2% energetske konzumacije zasniva na obnovljivim izvorima, čime je već dostigla nivo koji se zahteva od kandidata za Evropsku uniju (20% do 2020. godine). Ukazao je da Srbija planira da dostigne nivo od 27% do 2020. i veći deo nacionalne proizvodnje električne energije preusmeri na obnovljive izvore.