Printer Friendly Version INVESTICIONI SAMIT ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EBRD, LONDON, 22.FEBRUARA 2016. @ 25 February 2016 01:35 PM

„Delegacija Republike Srbije predvođena predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem učestvovala je na Investicionom samitu EBRD za Zapadni Balkan i Hrvatsku, koji je održan u Londonu, 22.februara 2016. Skup je otvorio  predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, ukazavši u svom govoru prisutnim investitorima na potencijale regiona, koji je ocenio kao trenutno najbolje mesto za ulaganja na svetu. U ime zemlje domaćina prisutnima se obratio lord Fransis Mod, državni ministar za trgovinu i investicije, iskazavši snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

Na zajedničkom panelu premijeri Zapadnog Balkana su govorili o komparativnim prednostima svake od zemalja pojedinačno, ali su se založili za tešnju regionalnu saradnju, budući da regionalni okvir pruža više mogućnosti za privlačenje stranih investicija. U svom nastupu predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zahvalnost EBRD na dosadašnjoj saradnji, uz očekivanja da će EBRD biti i ubuduće pouzdan partner Srbije ali i regiona u celini, pre svega kada su u pitanju infrastrukturni projekti koji će učiniti region privlačnijim za strana ulaganja.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je na marginama konferencije održao bilateralne susrete sa Sumom Čakrabartijem, predsednikom EBRD, Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske Komisije i Brajanom Hojtom Jiem, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD.

Nakon premijerske sesije, održani su tematski paneli na kojima su učešće uzeli potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Republike Srbije Dušan Vujović.

Pred samo otvaranje samita održan je kraći sastanak premijera Zapadnog Balkana sa državnim sekretarom  za spoljne poslove i pitanja Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Filipom Hamondom.“