Printer Friendly Version ИНВЕСТИЦИОНИ САМИТ ЗА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕБРД, ЛОНДОН, 22.ФЕБРУАРА 2016. @ 25 February 2016 01:40 PM

„Делегација Републике Србије предвођена председником Владе Александром Вучићем учествовала је на Инвестиционом самиту ЕБРД за Западни Балкан и Хрватску, који је одржан у Лондону, 22.фебруара 2016. Скуп је отворио  председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти, указавши у свом говору присутним инвеститорима на потенцијале региона, који је оценио као тренутно најбоље место за улагања на свету. У име земље домаћина присутнима се обратио лорд Франсис Мод, државни министар за трговину и инвестиције, исказавши снажну подршку Уједињеног Краљевства европском путу земаља Западног Балкана.

На заједничком панелу премијери Западног Балкана су говорили о компаративним предностима сваке од земаља појединачно, али су се заложили за тешњу регионалну сарадњу, будући да регионални оквир пружа више могућности за привлачење страних инвестиција. У свом наступу председник Владе Републике Србије Александар Вучић је изразио захвалност ЕБРД на досадашњој сарадњи, уз очекивања да ће ЕБРД бити и убудуће поуздан партнер Србије али и региона у целини, пре свега када су у питању инфраструктурни пројекти који ће учинити регион привлачнијим за страна улагања.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је на маргинама конференције одржао билатералне сусрете са Сумом Чакрабартијем, председником ЕБРД, Кристијаном Данијелсоном, генералним директором Директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске Комисије и Брајаном Хојтом Јием, замеником помоћника државног секретара САД.

Након премијерске сесије, одржани су тематски панели на којима су учешће узели потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Зорана Михајловић и министар финансија Републике Србије Душан Вујовић.

Пред само отварање самита одржан је краћи састанак премијера Западног Балкана са државним секретаром  за спољне послове и питања Комонвелта Уједињеног Краљевства Филипом Хамондом.“