Printer Friendly Version POSETA PRINCA OD VELSA I VOJVOTKINJE OD KORNVOLA REPUBLICI SRBIJI @ 18 March 2016 03:47 PM

Njihova kraljevska visočanstva princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru balkanske turneje boravili u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji 16. i 17. marta 2016. godine.

Nakon susreta u Predsedništvu, predsednik Nikolić i princ Čarls su položili vence na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Princ Čarls se susreo i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, dok je u Konaku kneginje Ljubice prisustvovao sastanku verskih lidera pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je u čast princa Čarlsa i vojvotkinje od Kornvola priredio svečanu večeru u Domu Garde.

Tokom prijema u Narodnoj skupštini Republike Srbije princ Čarls se obratio prisutnima i preneo izraze podrške i želje za unapređenje odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i podvukao značaj međusobnog pomirenja i što uspešnije saradnje između država u regionu. Integralni tekst obraćanja princa Čarlsa možete pročitati ovde.

Vojvotkinja od Kornvola je prvog dana boravka u Beogradu posetila projekat porodične nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Drugog dana posete njihova kraljevska visočanstva su posetila i Novi Sad, gde su se upoznala sa bogatim kulturnim nasleđem, umetničkim delima i lokalnim kulinarskim specijalitetima.

Prinčevski par je posetio i galeriju Matice srpske, dok je princ Čarls posetio manastir Kovilj.