Printer Friendly Version ПОСЕТА ПРИНЦА ОД ВЕЛСА И ВОЈВОТКИЊЕ ОД КОРНВОЛА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ @ 18 March 2016 03:52 PM

Њихова краљевска височанства принц од Велса и војвоткиња од Корнвола су у оквиру балканске турнеје боравили у дводневној посети Републици Србији 16. и 17. марта 2016. године.

Након сусрета у Председништву, председник Николић и принц Чарлс су положили венце на Спомен-костурницу ослободилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта.

Принц Чарлс се сусрео и са патријархом Српске православне цркве Иринејем, док је у Конаку кнегиње Љубице присуствовао састанку верских лидера православне, католичке, англиканске, исламске и јеврејске заједнице.
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић је у част принца Чарлса и војвоткиње од Корнвола приредио свечану вечеру у Дому Гарде.

Током пријема у Народној скупштини Републике Србије принц Чарлс се обратио присутнима и пренео изразе подршке и жеље за унапређење односа између Србије и Уједињеног Краљевства и подвукао значај међусобног помирења и што успешније сарадње између држава у региону. Интегрални текст обраћања принца Чарлса можете прочитати овде.

Војвоткиња од Корнвола је првог дана боравка у Београду посетила пројекат породичне неге који подржавају УНИЦЕФ и Фондација Новак Ђоковић.

Другог дана посете њихова краљевска височанства су посетила и Нови Сад, где су се упознала са богатим културним наслеђем, уметничким делима и локалним кулинарским специјалитетима.

Принчевски пар је посетио и галерију Матице српске, док је принц Чарлс посетио манастир Ковиљ.