Printer Friendly Version "КУЛТУРНА ДЕМОКРАТИЈА И ДИПЛОМАТИЈА", ДЕБАТА У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ @ 10 June 2016 03:33 PM

У британском Парламенту је 8. јуна 2016. године одржана дебата о културној демократији и дипломатији.у организацији невладине организације Про Арт.

О улози културе у савременој дипломатији говорили су истраживачи са Харварда, Кембриџа, као и учесници из Азербејџана, УК, Јемена, Босне и Херцеговине и Кине. У дискусији је упозорено на раст екстремне деснице у Европи и истакнуто да она не само да угрожава културну дипломатију, већ и сам концепт мултикултурализма. Говорници су, такође, указали на угрожавање културног идентитета у ратом захваћеним просторима широм света.
Учеснике расправе је поздравио Грег Хандс, члан Парламента и министар трезора у Влади Дејвида Камерона.
Амбасадор Прибићевић је, осуђујући тренд уништавања културне баштине у свету, посебно указао на проблем уништавања културног наслеђа на Косову и Метохији.
Истакао је значај културе у промоцији новог имиџа Србије, нагласивши да је Србија земља која се данас препознаје по свом богатом културном наслеђу, бројним туристима, музичким фестивалима, тенисеру Новаку Ђоковићу и светски познатој модној дизајнерки из Лондона Роксанди Илинчић. Амбасадор Прибићевић је упознао скуп и са недавно одржаном прославом обележавања стогодишњице доласка српских дечака у Единбургу. Говорио је њиховом школовању и одрастању у школи Џорџ Хериот у Единбургу. 
ПроАрт је непрофитабилна организације из Лондона која се бави промоцијом културне разноликости и образовањем у великом броју области.