Printer Friendly Version "KULTURNA DEMOKRATIJA I DIPLOMATIJA", DEBATA U BRITANSKOM PARLAMENTU @ 10 June 2016 03:37 PM

U britanskom Parlamentu je 8. juna 2016. godine održana debata o kulturnoj demokratiji i diplomatiji.u organizaciji nevladine organizacije Pro Art.

O ulozi kulture u savremenoj diplomatiji govorili su istraživači sa Harvarda, Kembridža, kao i učesnici iz Azerbejdžana, UK, Jemena, Bosne i Hercegovine i Kine. U diskusiji je upozoreno na rast ekstremne desnice u Evropi i istaknuto da ona ne samo da ugrožava kulturnu diplomatiju, već i sam koncept multikulturalizma. Govornici su, takođe, ukazali na ugrožavanje kulturnog identiteta u ratom zahvaćenim prostorima širom sveta.
Učesnike rasprave je pozdravio Greg Hands, član Parlamenta i ministar trezora u Vladi Dejvida Kamerona.
Ambasador Pribićević je, osuđujući trend uništavanja kulturne baštine u svetu, posebno ukazao na problem uništavanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.
Istakao je značaj kulture u promociji novog imidža Srbije, naglasivši da je Srbija zemlja koja se danas prepoznaje po svom bogatom kulturnom nasleđu, brojnim turistima, muzičkim festivalima, teniseru Novaku Đokoviću i svetski poznatoj modnoj dizajnerki iz Londona Roksandi Ilinčić. Ambasador Pribićević je upoznao skup i sa nedavno održanom proslavom obeležavanja stogodišnjice dolaska srpskih dečaka u Edinburgu. Govorio je njihovom školovanju i odrastanju u školi Džordž Heriot u Edinburgu. 
ProArt je neprofitabilna organizacije iz Londona koja se bavi promocijom kulturne raznolikosti i obrazovanjem u velikom broju oblasti.