Printer Friendly Version ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ИРИНЕЈА, СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА, УЈЕДИЊЕНОМ КРАЉЕВСТВУ @ 19 October 2016 02:53 PM

Његова светост патријарх српски Иринеј, са делегацијом Српске православне цркве, посетио је Уједињено Краљевство од 12. до 18. октобра 2016. године, на позив Англиканске цркве и архиепископа кантенберијског Џастина Велбија.
Повод за службену посету српског патријарха био је обележавање 100 година од историјског обраћања владике Николаја Велимировића у катедрали Светог Павла у Лондону током Првог светског рата.
Након сусрета са архиепископом кантенберијским, патријарх Иринеј састао се и са лордом епископом лондонским Ричардом Чатерсом, кога је његова светост одликовала орденом Светог Саве за заслуге Српској православној цркви. Српски патријарх Иринеј имао је састанке и са представницима оба дома британског Парламента.
Посета на највишем нивоу између две цркве завршена је беседом патријарха Иринеја у катедрали Светог Павла у Лондону.
Осим састанака са домаћинима, српски патријарх се током боравка у Великој Британији сусрео са српском заједницом и служио литургије у цркви Светог Саве у Лондону и цркви Светог Лазара у Бирмингему.