Printer Friendly Version ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 2. АПРИЛА 2017.ГОДИНЕ @ 3 March 2017 01:43 PM

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, 2. марта 2017. године, донела је  Одлуку о расписивању избора за председника Републике за 2. април 2017. године.

Подсећамо да, према важећим прописима Републике Србије, право гласа имају сви пунолетни држављани Републике Србије.  У вези са начином да се то право оствари у иностранству, Републичка изборна комисија издала је "Обавештење за упис у бирачки списак података о томе да ће бирачи гласати у иностранству".

Молимо наше грађане који желе да гласају да првенствено провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак . Уколико сте уписани, а желите да своје грађанско право остварите гласањем у иностранству, потребно је да  доставите попуњен Захтев за упис податка о томе да ће гласати у иностранству. Захтев мора да  буде својеручно потписан, а уз њега је потребно доставити и копију важећег биометријског документа Републике Србије (пасоша или личне карте). 

Уколико нисте уписани у јединствен бирачки списак у Републици Србији, неопходно је да, уз претходно наведени захтев,  истовремено доставите и Захтев за упис у јединствен бирачки списак, који такође мора бити својеручно потписан. 

У складу са документима које је усвојила Републичка изборна комисија, захтеви бирача који имају боравиште у иностранству, посредством амбасада, односно конзулата Републике Србије достављају  се општинској, односно градској управи, према месту њиховог пребивалишта у земљи. Захтеви се могу поднети најкасније до пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 11.03.2017. године.

Захтев за гласање у Амбасади можете послати на адресу Амбасаде Р. Србије у Лондону, било путем електронске поште (izbori2017@serbianembassy.org.uk) или редовном поштом (Embassy of Serbia, 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), као и лично у Конзуларном одељењу Амбасаде.

Захтев за гласање у иностранству је неопходно поднети за сваке појединачне изборе на којима желите да гласате у иностранству, без обзира да ли сте на неким од претходних избора већ гласали у иностранству, на истом или неком другом бирачком месту или у Србији.

Гласање у УК биће одржано 1. или 2. априла, сходно одлуци надлежних органа у Републици Србији, о чему ће благовремено бити истакнуто обавештење.

Скрећемо пажњу бирачима да је рок за пријаву за гласање 11. март 2017. до 23 часа по локалном времену (24 часа по средњеевропском времену).

Обавештавамо грађане да у случају другог круга избора, сви бирачи који су се пријавили за гласање у иностранству остају на истом бирачком списку за гласање у иностранству и за други круг. Нема могућности да се након првог круга мења место гласања.  

O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ