Printer Friendly Version ELECTIONS FOR THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SERBIA, 2 APRIL 2017 @ 3 March 2017 02:17 PM

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, 2. marta 2017. godine, donela je  Odluku o raspisivanju izbora za predsednika Republike za 2. april 2017. godine.

Podsećamo da, prema važećim propisima Republike Srbije, pravo glasa imaju svi punoletni državljani Republike Srbije.  U vezi sa načinom da se to pravo ostvari u inostranstvu, Republička izborna komisija izdala je "Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birači glasati u inostranstvu".

Molimo naše građane koji žele da glasaju da prvenstveno provere da li su upisani u jedinstven birački spisak . Ukoliko ste upisani, a želite da svoje građansko pravo ostvarite glasanjem u inostranstvu, potrebno je da  dostavite popunjen Zahtev za upis podatka o tome da će glasati u inostranstvu. Zahtev mora da  bude svojeručno potpisan, a uz njega je potrebno dostaviti i kopiju važećeg biometrijskog dokumenta Republike Srbije (pasoša ili lične karte). 

Ukoliko niste upisani u jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, neophodno je da, uz prethodno navedeni zahtev,  istovremeno dostavite i Zahtev za upis u jedinstven birački spisak, koji takođe mora biti svojeručno potpisan

U skladu sa dokumentima koje je usvojila Republička izborna komisija, zahtevi birača koji imaju boravište u inostranstvu, posredstvom ambasada, odnosno konzulata Republike Srbije dostavljaju  se opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, prema mestu njihovog prebivališta u zemlji. Zahtevi se mogu podneti najkasnije do pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 11.03.2017. godine.

Zahtev za glasanje u Ambasadi možete poslati na adresu Ambasade R. Srbije u Londonu, bilo putem elektronske pošte (izbori2017@serbianembassy.org.uk) ili redovnom poštom (Embassy of Serbia, 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB), kao i lično u Konzularnom odeljenju Ambasade.

Zahtev za glasanje u inostranstvu je neophodno podneti za svake pojedinačne izbore na kojima želite da glasate u inostranstvu, bez obzira da li ste na nekim od prethodnih izbora već glasali u inostranstvu, na istom ili nekom drugom biračkom mestu ili u Srbiji.

Glasanje u UK biće održano 1. ili 2. aprila, shodno odluci nadležnih organa u Republici Srbiji, o čemu će blagovremeno biti istaknuto obaveštenje.

Skrećemo pažnju biračima da je rok za prijavu za glasanje 11. mart 2017. do 23 časa po lokalnom vremenu (24 časa po srednjeevropskom vremenu).

Obaveštavamo građane da u slučaju drugog kruga izbora, svi birači koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu ostaju na istom biračkom spisku za glasanje u inostranstvu i za drugi krug. Nema mogućnosti da se nakon prvog kruga menja mesto glasanja.  


O B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU