Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА НАИВНОГ СЛИКАРСТВА У ЛОНДОНУ @ 28 April 2017 12:14 PM

У Амбасади Словачке Републике у Лондону отворена је изложба слика наиваца из Ковачице. Отварању изложбе присуствовао је велики број представника културног и јавног живота из Лондона, као и представника словачке и српске дијаспоре у Уједињеном Краљевству.
Поздрављајући скуп, амбасадор Словачке у Лондону Лубомир Рехак је, између осталог, рекао да је сликарство словачких наиваца из Ковачице прославило и словачку и српску културу. Амбасадор Републике Србије у Лондону Огњен Прибићевић је истакао да је Србија поносна на уметнике из Ковачице, захваљујући чијим бајковитим сликама, Словачка и Србија имају посебно место на уметничкој мапи света. Додао је да словачка мањина, очувањем и неговањем своје традиције, већ преко два века  на најлепши могући начин обогаћује етнички миље у Србији и да је ова изложба само једно у низу сведочанстава одличних билатералних односа наших двеју земаља.
О раду Фондације Бабка, посебно залагању да се уметност Ковачице уврсти у Унескову листу нематеријалног културног наслеђа говорио је Вељко Сикирица, помоћник директора Европске банке за обнову и развој. Поставка ће након  Амбасаде Словачке бити приказана и у просторијама ЕБРД у Лондону.