Printer Friendly Version IZLOŽBA NAIVNOG SLIKARSTVA U LONDONU @ 28 April 2017 12:17 PM

U Ambasadi Slovačke Republike u Londonu otvorena je izložba slika naivaca iz Kovačice. Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj predstavnika kulturnog i javnog života iz Londona, kao i predstavnika slovačke i srpske dijaspore u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Pozdravljajući skup, ambasador Slovačke u Londonu Lubomir Rehak je, između ostalog, rekao da je slikarstvo slovačkih naivaca iz Kovačice proslavilo i slovačku i srpsku kulturu. Ambasador Republike Srbije u Londonu Ognjen Pribićević je istakao da je Srbija ponosna na umetnike iz Kovačice, zahvaljujući čijim bajkovitim slikama, Slovačka i Srbija imaju posebno mesto na umetničkoj mapi sveta. Dodao je da slovačka manjina, očuvanjem i negovanjem svoje tradicije, već preko dva veka  na najlepši mogući način obogaćuje etnički milje u Srbiji i da je ova izložba samo jedno u nizu svedočanstava odličnih bilateralnih odnosa naših dveju zemalja.
O radu Fondacije Babka, posebno zalaganju da se umetnost Kovačice uvrsti u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa govorio je Veljko Sikirica, pomoćnik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj. Postavka će nakon  Ambasade Slovačke biti prikazana i u prostorijama EBRD u Londonu.