Printer Friendly Version PROSLAVA POVODOM 180 GODINA OD USPOSTAVLJANJA DIPLOMATSKIH ODNOSA IZMEĐU SRBIJE I UJEDINJENOG KRALJEVSTVA, AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U LONDONU @ 15 June 2017 12:04 PM

U prisustvu velikog broja predstavnika diplomatskog, političkog, akademskog i kulturnog života u Londonu  obeležen je značajan jubilej u odnosima između Srbije i Ujedinjenog  Kraljevstva – 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.
Ambasador Ognjen Pribićević je podsetio na predaju  akreditiva britanskog konzula Hodžesa princu Milošu Obrenoviću u Kragujevcu 1837,  ukazavši na svetlu tradiciju borbe dva naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu kao i na zajedničke ciljeve.
Fiona Mekilvam, predstavnica britanskog Ministarstva spoljnih poslova, je iznela da ono što povezuje dve zemlje nije samo zajednička istorija nego i zajedničke vrednosti koje delimo i interesi. Istakla je da je Srbija lider u regionu u promociji stabilnosti i da uprkos bregzitu UK nastavlja da podržava evropski put Srbije.
Ser Džon Randal, bivši poslanik Konzervativne partije, je govorio o svojim čestim boravcima u Srbiji, kako je počeo da studira srpski jezik i književnost  i o tome kako je zavoleo Srbiju.  Profesor istorije na prestižnoj Londonskoj  školi  ekonomije i političkih nauka Svetozar Rajak je predstavio najvažnije faze razvoja odnosa između Srbije  i UK.
Posle diskusije održan je i prijem na kojem su pored ostalih prisustvovali i Alister Harison, maršal diplomatskog kora, doajen diplomatskog kora u Londonu kuvajtski ambasador Al-Duvaisan, princ  Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, brojni ambasadori, profesori univerziteta, bivši ambasadori UK u Srbiji, predstavnici srpske dijaspore i mnogi drugi.