Printer Friendly Version ДОБРОДОШЛИ @ 12 July 2017 08:44 AM

Добродошли на веб страницу Амбасаде Републике Србије у Лондону

 

 

Позивамо вас да погледате ову слику; у питању је глава римског императора Константина с почетка 4. века наше ере. Скулптура је ископана у Србији где се Константин родио око 274. године наше ере у граду који се звао Наисус (други по величини град у данашњој Србији, Ниш) у римској провинцији Мезији. Овај човек који је рођен у Наисусу,  проглашен је 306. године наше ере за цара у Јорку у једној другој римској провинцији, Британији (данашњем Уједињеном Краљевству). Касније је положио темеље средњевековне и пост-средњевековне европске хришћанске цивилизације а његов живот најбоље сведочи о дуготрајним везама између наше две земље.
Средњевековна Србија је била просперитетна краљевина,  а Енглеска је у том периоду почела свој успон моћне европске силе. У 15. веку, Србију су покорили Турци Османлије. Почетком 19. века Србија је поново успоставила независност. Године 1837. први британски конзул Џорџ Лојд Хоџис стигао је у Србију чиме је озваничено успостављање дипломатских односа између наше две земље. У 20. веку, наше две државе су се бориле на истој страни у оба светска рата.
Од почетка 21. века, Србија спроводи важне економске и политичке реформе како би модернизовала своје друштво и постала члан Европске уније. У претходном периоду, Србија је остварила велики напредак на путу ка чланству у Европској унији. Након одлуке Европског савета из јуна 2013. године да отвори  приступне преговоре, 21. јануара 2014. године, одржана је прва Међувладина конференција чиме су званично отворени преговори о чланству Србије у ЕУ. Почетна фаза преговора – аналитички преглед и процена усаглашености српских прописа са правним тековинама ЕУ и њиховом применом (скрининг) већ је започет у септембру 2013. године. Уједињено Краљевство је искрено привржено проширењу ЕУ, тако да Србија ужива подршку Велике Британије на свом европском путу. Очекујемо да ће се трговина и директне инвестиције Велике Британије у Србију знатно повећати у наредним годинама, које ће бити обележене преговорима о приступању, постепеном применом Србије правних тековина ЕУ што ће на крају бити крунисано чланством у ЕУ.
Без обзира на међусобне разлике у вези са проблемом Косова, англо-српски односи су веома добри, дубоко укорењени у историји и чврсто засновани на заједничким вредностима које делимо. Велики допринос тим везама дају припадници српске дијаспоре у Уједињеном Краљевству, чији се број процењује на око 70.000. Захваљујући својим квалитетима и преданости они су у потпуности интегрисани у британско друштво, а одржавају везе са својом матицом градећи на тај начин чврсте мостове које повезују два народа из различитих делова Европе.

Амбасада Републике Србије у Лондону