Printer Friendly Version OBELEŽAVANJE 180 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA I REPUBLIKE SRBIJE @ 19 October 2017 02:36 PM

 

U Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva (Foreign and Commonwealth Office - FCO) u utorak, 17. oktobra, održan je skup posvećen obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Politički direktor FCO Kerin Pirs i v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Branimir Filipović otvorili su ovaj skup i pozdravili učesnike, a tokom njegovog odvijanja ministar za Evropu i Ameriku u FCO ser Alan Dankan obratio se prisutnima.

Državni sekretar za spoljne poslove Boris Džonson priključio se koktelu koji je održan nakon okončanja skupa, pozdravio paneliste i učesnike i istakao posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva produbljivanju bilateralne saradnje sa Republikom Srbijom.

Ova manifestacija u FCO realizovana je kroz tri panel-diskusije posvećene istorijatu diplomatskih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, sagledavanju aktuelnog trenutka i perspektiva razvoja tih odnosa, kao i prezentaciji ličnih refleksija pojedinaca iz Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva čiji je život i profesionalno angažovanje povezano sa obe zemlje. U panelima su učestvovali bivše i sadašnje britanske diplomate, istoričari, novinari kao i ugledni i istaknuti pojedinci koji su svojim radom doprineli jačanju odnosa između dve zemlje.

U svom pozdravnom obraćanju, ambasador Filipović je istakao da ovim događajem u Londonu, kao i skupom u Kragujevcu koji je održan povodom obeležavanja ove značajne godišnjice, zajedno pokazujemo privrženost pozitivnim dostignućima u odnosima dve zemlje kroz istoriju, ali i gledamo u budućnost u nameri da unapređujemo naše odnose polazeći od zajedničkih vrednosti i međusobnog razumevanja i uvažavanja.