Printer Friendly Version КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ДР ЕЛСИ ИНГЛИС ОДРЖАНА У КАТЕДРАЛИ СЕНТ ЏАИЛС У ЕДИНБУРГУ @ 4 December 2017 11:44 AM

У оквиру обележавања стогодишњице смрти др Елси Инглис, хуманисте и борца за женска права која је током Првог светског рата оснивала болнице и пружала помоћ рањеницима у земљама захваћеним ратом, а посебно у Србији, у Единбургу је 29. новембра одржана централна комеморација у катедрали Сент Џаилс. Уз бројне званице међу којима су били и потомци шкотских болничарки, комеморацији су присуствовали и краљевска принцеза Ен, прва министарка Шкотске Никола Стерџен и представници дипкора у Лондону. Амбасаду Србије у Лондону представља отправник послова а.и. Наташа Марић.

Обележавању одржаном на гробљу у Единбургу 26. новембра, на сâм дан смрти др Инглис, присуствовао је изасланик одбране капетан бојног брода Слободан Новаковић, који је том приликом положио венац на гроб др Инглис. Истога дана, Српска православна црква Свети Сава у Лондону је овим поводом одржала помен којем је испред Амбасаде присуствовао трећи секретар Вељко Јеленковић.