Printer Friendly Version KOMEMORACIJA POVODOM STOGODIŠNJICE SMRTI DR ELSI INGLIS ODRŽANA U KATEDRALI SENT DZAILS U EDINBURGU @ 4 December 2017 11:46 AM

U okviru obeležavanja stogodišnjice smrti dr Elsi Inglis, humaniste i borca za ženska prava koja je tokom Prvog svetskog rata osnivala bolnice i pružala pomoć ranjenicima u zemljama zahvaćenim ratom, a posebno u Srbiji, u Edinburgu je 29. novembra održana centralna komemoracija u katedrali Sent Džails. Uz brojne zvanice među kojima su bili i potomci škotskih bolničarki, komemoraciji su prisustvovali i kraljevska princeza En, prva ministarka Škotske Nikola Sterdžen i predstavnici dipkora u Londonu. Ambasadu Srbije u Londonu predstavlja otpravnik poslova a.i. Nataša Marić.

Obeležavanju održanom na groblju u Edinburgu 26. novembra, na sâm dan smrti dr Inglis, prisustvovao je izaslanik odbrane kapetan bojnog broda Slobodan Novaković, koji je tom prilikom položio venac na grob dr Inglis. Istoga dana, Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava u Londonu je ovim povodom održala pomen kojem je ispred Ambasade prisustvovao treći sekretar Veljko Jelenković.