Printer Friendly Version OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA @ 29 January 2018 11:13 AM

U Ambasadi Republike Srbije u Londonu je u petak, 26. januara 2018. godine održan skup povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Otpravnik poslova Ambasade Nataša Marić se zahvalila prisutnima što su se, kao i prethodnih godina, okupili ovim povodom i dodala da Republika Srbija od 2006. godine obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta organizovanjem brojnih komemorativnih, obrazovnih i naučnih događaja.

Tema ovogodišnje komemoracije je bila Novosadska racija 1942, a predavanje je održala predstavnica Jevrejske opštine Novi Sad Sonja Fišteš, koja je govorila o zločininima počinjenim prema srpskom, jevrejskom i romskom narodu tokom Drugog svetskog rata.

Organizator komemoracije – direktorka Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust D. Tomašević je napomenula da šira javnost Britanije nije dovoljno upoznata sa svim zločinima koji su se desili na našim prostorima, te da je zadatak Fondacije ne samo da održava sećanje, već i da edukuje, informiše i podiže svest o zločinima koji su decenijama prećutkivani.

Nakon predavanja, zvanice su imale priliku da pogledaju i izložbu fotografija o Novosadskoj raciji.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, princeza Katarina de Silva i predstavnici srpske dijaspore u Londonu.