Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА @ 29 January 2018 11:14 AM

У Амбасади Републике Србије у Лондону је у петак, 26. јануара 2018. године одржан скуп поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

Отправник послова Амбасаде Наташа Марић се захвалила присутнима што су се, као и претходних година, окупили овим поводом и додала да Република Србија од 2006. године обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста организовањем бројних комеморативних, образовних и научних догађаја.

Тема овогодишње комеморације је била Новосадска рација 1942, а предавање је одржала представница Јеврејске општине Нови Сад Соња Фиштеш, која је говорила о злочининима почињеним према српском, јеврејском и ромском народу током Другог светског рата.

Организатор комеморације – директорка Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст Д. Томашевић је напоменула да шира јавност Британије није довољно упозната са свим злочинима који су се десили на нашим просторима, те да је задатак Фондације не само да одржава сећање, већ и да едукује, информише и подиже свест о злочинима који су деценијама прећуткивани.

Након предавања, званице су имале прилику да погледају и изложбу фотографија о Новосадској рацији.

Догађају су присуствовали представници дипломатског кора, Српске православне цркве, принцеза Катарина де Силва и представници српске дијаспоре у Лондону.