Printer Friendly Version ИНВЕСТИЦИОНИ САМИТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ (ЕБРД) У ЛОНДОНУ @ 2 March 2018 11:17 AM

Инвестициони самит у Лондону отворили су председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти, Бојко Борисов, премијер Бугарске, која председава Савету ЕУ и британски министар за дигитализацију, културу, медије и спорт Мет Хенкок.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је на панелу премијера Западног Балкана, у оквиру Инвестиционог самита Западног Балкана који у Лондону организује Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Брнабић је говорила о приоритетима Србије, визији и значају регионалне сарадње и регионалним пројектима, и притом представила могућности и повољности улагања у Србији.

Она је оценила да су потписивање уговора о Транспортној заједници Југоисточне Европе, као и подршка свих страна да Београд буде седиште Секретаријата Транспортне заједнице, показали значај пројеката који на најбољи начин повезују регион.

Поред инфраструктурних пројеката, Брнабић је истакла значај гасне интерконекције између Србије и Бугарске, која треба да допринесе дугорочној енергетској безбедности читавог региона, а о важности тог пројекта говори и чињеница да ће се кофинансирати средствима из ИПА фондова у вредности од приближно 50 милиона евра.

Премијерка је, у обраћању инвеститорима и привредницима, рекла да је региону потребан нови модел економског раста, заснован на већој продуктивности и инвестицијама, повећању извоза и јачању улоге приватног сектора.

Јачање политичке и економске сарадње допринеће бољој позицији региона на глобалној инвестиционој мапи, а чланство у ЕУ заједнички је циљ свих у региону, нагласила је председница Владе.

У региону Западног Балкана, највећи удео директних страних инвестиција је у Србији, нагласила је премијерка Брнабић.

Према њеним речима, структурне реформе и унапређење пословне и инвестиционе климе допринели су високој стопи директних страних инвестиција, које су прошле године износиле 2,6 милијарде евра, што је за 27 одсто више у односу на годину пре.

Након панела премијера, председница Владе Ана Брнабић присуствовала је презентацији он-лајн Регионалне инвестиционе платформе.

Циљ платформе је да промовише регион Западног Балкана као јединствену инвестициону дестинацију, а дизајнирана је тако да информише потенцијалне инвеститоре о могућностима за улагање и подстиче транспарентно пословање.