Printer Friendly Version INVESTICIONI SAMIT ZAPADNOG BALKANA U ORGANIZACIJI EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EBRD) U LONDONU @ 2 March 2018 11:23 AM

Investicioni samit u Londonu otvorili su predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava Savetu EU i britanski ministar za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Met Henkok.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na panelu premijera Zapadnog Balkana, u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Brnabić je govorila o prioritetima Srbije, viziji i značaju regionalne saradnje i regionalnim projektima, i pritom predstavila mogućnosti i povoljnosti ulaganja u Srbiji.

Ona je ocenila da su potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, kao i podrška svih strana da Beograd bude sedište Sekretarijata Transportne zajednice, pokazali značaj projekata koji na najbolji način povezuju region.

Pored infrastrukturnih projekata, Brnabić je istakla značaj gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja treba da doprinese dugoročnoj energetskoj bezbednosti čitavog regiona, a o važnosti tog projekta govori i činjenica da će se kofinansirati sredstvima iz IPA fondova u vrednosti od približno 50 miliona evra.

Premijerka je, u obraćanju investitorima i privrednicima, rekla da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na većoj produktivnosti i investicijama, povećanju izvoza i jačanju uloge privatnog sektora.

Jačanje političke i ekonomske saradnje doprineće boljoj poziciji regiona na globalnoj investicionoj mapi, a članstvo u EU zajednički je cilj svih u regionu, naglasila je predsednica Vlade.

U regionu Zapadnog Balkana, najveći udeo direktnih stranih investicija je u Srbiji, naglasila je premijerka Brnabić.

Prema njenim rečima, strukturne reforme i unapređenje poslovne i investicione klime doprineli su visokoj stopi direktnih stranih investicija, koje su prošle godine iznosile 2,6 milijarde evra, što je za 27 odsto više u odnosu na godinu pre.

Nakon panela premijera, predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je prezentaciji on-lajn Regionalne investicione platforme.

Cilj platforme je da promoviše region Zapadnog Balkana kao jedinstvenu investicionu destinaciju, a dizajnirana je tako da informiše potencijalne investitore o mogućnostima za ulaganje i podstiče transparentno poslovanje.