Printer Friendly Version ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА ПОСВЕЋЕНОГ АДМИРАЛУ ЕРНЕСТУ ТРУБРИЏУ У АМБАСАДИ РС У ЛОНДОНУ @ 23 January 2019 02:51 PM

У присуству министра просвете, науке и технолошког развија Младена Шарчевића, амбасадора РС у Лондону Александре Јоксимовић, изасланика одбране РС Слободана Новаковића, чланова дипломатског кора и званица из дијаспоре, у Амбасади РС у Лондону  одржана је пројекција документарног филма „Заборављени адмирал“, аутора Снежане Зарић. Приказани филм посвећен је Ернесту Трубриџу, британском адмиралу који је током Првог светског рата заједно са српском војском прешао Албанију, учествовао у пробоју Солунског фронта и ушао у ослобођени Београд. Пројекцији филма присуствовао је и унук адмирала Трубриџа – сер Томас Трубриџ, са супругом и сином.

Поздрављајући присутне, амбасадор РС у Лондону Александра Јоксимовић је исткала да су значајни историјски моменти увек прожети личним судбинама које неретко остају у сенци великих збивања. Значај овог филма је управо у томе што чува од заборава сећање на адмирала Трубриџа и његову улогу током Првог светског рата. Животна прича британског адмирала, уједно представља и нераскидиву спону уткану у најсветлије тренутке наших односа са Уједињеним Краљевством и узор је за добре односе између две земље којима заједнички тежимо, истакла је амбасадорка Јоксимовић          

Министар просвете и образовања М. Шарчевић је, обраћајући се том приликом, подвукао значај обележавања стоте годишњице од окончања Првог светског рата подсетивши да је Србија платила високу цену у том сукобу изгубивши готово трећину мушке популације. Министар је истакао значајну улогу коју је Адмирал Трубриџ имао као члан српске војне команде и подсетио, такође, на немерљив допринос који су у збрињавању рањених и болесних имале шкотске и енглеске докторке које су током Првог Светског рата основале бројне лекарске мисије у Србији.   

Присутнима се обратио и унук адмирала Трубриџа, сер Томас Трубриџ који је истакао да је приликом снимања филмa у коме је и сам учествовао, имао велику част да посети места на којима је боравио и његов деда у ратом захваћеној Србији. Пренео је захвалност Радио телевизији Србије, Министарству одбране РС и Форин офису, који су подршком за снимање овог филма допринели да „заборављени адмирал не буде више заборављен“.  

Догађај у Амбасади РС у Лондону уприличен је у контексту обележавања стоте годишњице од примирја у Првом светском рату, а њиме је уједно и започео Месец српске културе који се једанаесту годину за редом одржава у УК.