Printer Friendly Version PROJEKCIJA FILMA POSVEĆENOG ADMIRALU ERNESTU TRUBRIDŽU U AMBASADI RS U LONDONU @ 23 January 2019 02:55 PM

U prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvija Mladena Šarčevića, ambasadora RS u Londonu Aleksandre Joksimović, izaslanika odbrane RS Slobodana Novakovića, članova diplomatskog kora i zvanica iz dijaspore, u Ambasadi RS u Londonu  održana je projekcija dokumentarnog filma „Zaboravljeni admiral“, autora Snežane Zarić. Prikazani film posvećen je Ernestu Trubridžu, britanskom admiralu koji je tokom Prvog svetskog rata zajedno sa srpskom vojskom prešao Albaniju, učestvovao u proboju Solunskog fronta i ušao u oslobođeni Beograd. Projekciji filma prisustvovao je i unuk admirala Trubridža – ser Tomas Trubridž, sa suprugom i sinom.

Pozdravljajući prisutne, ambasador RS u Londonu Aleksandra Joksimović je istkala da su značajni istorijski momenti uvek prožeti ličnim sudbinama koje neretko ostaju u senci velikih zbivanja. Značaj ovog filma je upravo u tome što čuva od zaborava sećanje na admirala Trubridža i njegovu ulogu tokom Prvog svetskog rata. Životna priča britanskog admirala, ujedno predstavlja i neraskidivu sponu utkanu u najsvetlije trenutke naših odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i uzor je za dobre odnose između dve zemlje kojima zajednički težimo, istakla je ambasadorka Joksimović          

Ministar prosvete i obrazovanja M. Šarčević je, obraćajući se tom prilikom, podvukao značaj obeležavanja stote godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata podsetivši da je Srbija platila visoku cenu u tom sukobu izgubivši gotovo trećinu muške populacije. Ministar je istakao značajnu ulogu koju je Admiral Trubridž imao kao član srpske vojne komande i podsetio, takođe, na nemerljiv doprinos koji su u zbrinjavanju ranjenih i bolesnih imale škotske i engleske doktorke koje su tokom Prvog Svetskog rata osnovale brojne lekarske misije u Srbiji.   

Prisutnima se obratio i unuk admirala Trubridža, ser Tomas Trubridž koji je istakao da je prilikom snimanja filma u kome je i sam učestvovao, imao veliku čast da poseti mesta na kojima je boravio i njegov deda u ratom zahvaćenoj Srbiji. Preneo je zahvalnost Radio televiziji Srbije, Ministarstvu odbrane RS i Forin ofisu, koji su podrškom za snimanje ovog filma doprineli da „zaboravljeni admiral ne bude više zaboravljen“.  

Događaj u Ambasadi RS u Londonu upriličen je u kontekstu obeležavanja stote godišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu, a njime je ujedno i započeo Mesec srpske kulture koji se jedanaestu godinu za redom održava u UK.