Printer Friendly Version СВЕСРПСКИ ДЕЧИЈИ САБОР 2019 @ 25 June 2019 02:13 PM

Други по реду Свесрпски дечији сабор за децу српског порекла из региона и дијаспоре одржан је од 23. до 28. маја 2019. године, под покровитељством председника Републике Србије, господина Александра Вучића, у организацији Градске управе града Београда - Дечјег културног центра Београд и Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Манифестација је реализована уз подршку Министарства културе и информисања.
У том периоду, у породицама својих вршњака из ОШ „Старина Новак’’ у Београду боравила су деца, узраста од 10 до 14 година, из Америке, Аустралије, Уједињеног Краљевства, Норвешке, Немачке, Хрватске, Француске, Шведске, Северне Македоније, Словеније и Румуније. Иницијална идеја је била да се деци из расејања пружи могућност да заволе земљу свог порекла, науче и проговоре српски језик, упознају знаменитости Србије, културне тековине и историју и да се лепо забаве. Захваљујући деци из ОШ „Старина Новак’’ у Београду и њиховим породицама које су угостиле децу из дијаспоре, настала су пријатељства која ће деца памтити за цео живот – истакао је Драган Марић, идејни творац манифестације „Свесрпски дечји сабор’’
Манифестација је свечано отворена на Дан свесловенске писмености, 24. маја, пријемом у Председништву. Госте је поздравио председник Републике Србије Александар Вучић, покровитељ манифестације. Деца су била у прилици да обиђу Председништво, уз стручно вођење господина Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике. У Дечјем културном центру Београд одржан је музичко-сценски програм добродошлице, где се деци обратио градоначелник Београда, господин Проф. др Зоран Радојичић.