Printer Friendly Version SVESRPSKI DEČIJI SABOR 2019 @ 25 June 2019 02:15 PM

Drugi po redu Svesrpski dečiji sabor za decu srpskog porekla iz regiona i dijaspore održan je od 23. do 28. maja 2019. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, u organizaciji Gradske uprave grada Beograda - Dečjeg kulturnog centra Beograd i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Manifestacija je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.
U tom periodu, u porodicama svojih vršnjaka iz OŠ „Starina Novak’’ u Beogradu boravila su deca, uzrasta od 10 do 14 godina, iz Amerike, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije. Inicijalna ideja je bila da se deci iz rasejanja pruži mogućnost da zavole zemlju svog porekla, nauče i progovore srpski jezik, upoznaju znamenitosti Srbije, kulturne tekovine i istoriju i da se lepo zabave. Zahvaljujući deci iz OŠ „Starina Novak’’ u Beogradu i njihovim porodicama koje su ugostile decu iz dijaspore, nastala su prijateljstva koja će deca pamtiti za ceo život – istakao je Dragan Marić, idejni tvorac manifestacije „Svesrpski dečji sabor’’
Manifestacija je svečano otvorena na Dan sveslovenske pismenosti, 24. maja, prijemom u Predsedništvu. Goste je pozdravio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, pokrovitelj manifestacije. Deca su bila u prilici da obiđu Predsedništvo, uz stručno vođenje gospodina Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike. U Dečjem kulturnom centru Beograd održan je muzičko-scenski program dobrodošlice, gde se deci obratio gradonačelnik Beograda, gospodin Prof. dr Zoran Radojičić.