Printer Friendly Version ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О УМЕТНИЦИ ОЛГИ ЈЕВРИЋ @ 15 November 2019 03:11 PM

У Амбасади Р. Србије у Лондону, у коорганизацији са галеријом Peer, одржана је промоција књиге о уметници Олги Јеврић. Промоција је уследила након успешне изложбе у Handel Street Projects и опсежног прегледа рада Олге Јеврић у галерији Peer, првог такве врсте у Британији. 

Амбасадорка Александра Јоксимовић је у свом обраћању госте подсетила на Олгино животно дело, и посебно место које њен јединствени визуелни језик заузима у пантеону европске послератне скулптуре. Уз захвалност Феђи Кликовцу, који је учествовао у припреми изложбе радова Олге Јеврић у Лондону и галерији Peer на организацији, Јоксимовић је посебно истакла значај  подршке и суфинансирања целог пројекта од стране Министарства културе и информисања Р. Србије, као и ангажовања Амбасаде у реализацији.

Присутнима су се обратили представници галерије Peer, предвођени директорком Ингрид Свенсон, као и познати британски скулптори и коаутори књиге о уметници Олги Јеврић, Ричард Дикон и Филида Барлоу.

Ричард Дикон, аутор пројекта пешачког моста од Калемегданске тврђаве до обале Саве посебно је нагласио аутентичност уметничког израза Олге Јеврић, који поседује једну врсту сопственог живота који се остварује кроз контакт са посматрачем.

Књига о уметници Олги Јеврић (1922-2014) представља јединствен преглед њеног ауторског рада, као најзначајнијег модерног скулптора на простору бивше Југославије. Колекција текстова и слика пружа спектар погледа на Олгино животно дело. Коаутори књиге су Феђа Кликовац, историчар уметности Јеша Денегри, Ричард Дикон и Филида Барлоу.