Printer Friendly Version БИЛАТЕРАЛНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ БЕЗБЕДНОСНЕ И ОДБРАМБЕНЕ ПОЛИТИКЕ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УЈЕДИЊЕНОГ КРАЉЕВСТВА ВБ И СИ @ 11 March 2020 01:48 PM

На позив британске стране у Лондону су одржане билатералне консултације министарстава Спољних послова и одбране две земље у области безбедносне и одбрамбене политике. Делегацију РС предводили су Бранимир Филиповић в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику и Милан Ранковић в.д. помоћника министра за политику одбране, док су британску страну предводили Ендрју Пејџ, директор Дирекције за Западни Балкан у Форин офису и Николас Гур, директор за међународну безбедносну политику у британском Министарству  одбране. У консултацијама су учествовале и амбасадорка Републике Србије у УК Александра Јоксимовић и британска амбасадорка у Београду Шан Меклауд, а делу разговора прикључили су се Ангус Лапсли, генерални директор за стратегију и међународну сарадњу у Министарству одбране и Џилс Портман, директор за ЕУ у Форин офису. 
У конструктивној атмосфери размењена су мишљења о широком спектру тема од заједничког интереса, са фокусом на могућностима даљег унапређења билатералних односа, сарадње у  области одбране, заштите животне средине и подршке РС у процесу ЕУ интеграција. Посебна пажња посвећена је ситуацији у региону Западног Балкана, иницијативама за дубље регионално повезивање, те дијалогу Београда и Приштине. Домаћини су, том приликом, информисали о британским спољнополитичким приоритетима након Брегзита, као и о припремама за Самит УН о Климатским променама  (COP26) који ће се новембра 2020. одржати у Глазгову.