Printer Friendly Version BILATERALNE KONSULTACIJE U OBLASTI BEZBEDNOSNE I ODBRAMBENE POLITIKE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENOG KRALJEVSTVA VB I SI @ 11 March 2020 01:52 PM

Na poziv britanske strane u Londonu su održane bilateralne konsultacije ministarstava Spoljnih poslova i odbrane dve zemlje u oblasti bezbednosne i odbrambene politike. Delegaciju RS predvodili su Branimir Filipović v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku i Milan Ranković v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane, dok su britansku stranu predvodili Endrju Pejdž, direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Forin ofisu i Nikolas Gur, direktor za međunarodnu bezbednosnu politiku u britanskom Ministarstvu  odbrane. U konsultacijama su učestvovale i ambasadorka Republike Srbije u UK Aleksandra Joksimović i britanska ambasadorka u Beogradu Šan Meklaud, a delu razgovora priključili su se Angus Lapsli, generalni direktor za strategiju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane i Džils Portman, direktor za EU u Forin ofisu. 
U konstruktivnoj atmosferi razmenjena su mišljenja o širokom spektru tema od zajedničkog interesa, sa fokusom na mogućnostima daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, saradnje u  oblasti odbrane, zaštite životne sredine i podrške RS u procesu EU integracija. Posebna pažnja posvećena je situaciji u regionu Zapadnog Balkana, inicijativama za dublje regionalno povezivanje, te dijalogu Beograda i Prištine. Domaćini su, tom prilikom, informisali o britanskim spoljnopolitičkim prioritetima nakon Bregzita, kao i o pripremama za Samit UN o Klimatskim promenama  (COP26) koji će se novembra 2020. održati u Glazgovu.