Printer Friendly Version МИНИСТАРКА МОРТОН У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ: СРБИЈА И УЈЕДИЊЕНО КРАЉЕВСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ГРАДЕ СТРАТЕШКЕ ОДНОСЕ @ 4 December 2020 10:39 AM

Министаркa за европско суседство и Америке у Министарству за спољне послове, Комонвелт и развој Уједињеног Краљевства Венди Мортон боравила је у Београду, где се сусрела са високим српским државним званичницима.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, током састанка са Мортон, изразила је уверење да ће Србија и Уједињено Краљевство наставити да граде стратешке односе и да ће трговинским споразумом две земље бити направљен искорак у будућој економској сарадњи.

Брнабић је захвалила британској влади која је подржала процес реформи у Србији и изразила уверење да ће се стећи услови да Србију наредне године посети британски премијер Борис Џонсон.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић истакао је да је Србија заинтересована за продубљивање билатералних односа са Уједињеним Краљевством, као и да постоји много потенцијала да се односи две земље ојачају на политичком и на економском плану.

У разговору са Мортон, шеф српске дипломатије подвукао је да је очување стабилности у региону и интензивирање сарадње земаља Западног Балкана од кључног интереса за Србију, истичући пре свега значај иницијативе „мини шенген", покренуте од стране председника Србије Александра Вучића, која ће регион учинити компетитивнијим за инвестирање и обезбедити економске и политичке бенефите.

Селаковић је рекао и да нова Влада Србије остаје на проевропском путу и захвалио Уједињеном Краљевству на подршци коју пружа евроинтеграцијама Србије.

Mинистар здравља Златибор Лончар и министарка Мортон разговарали су о могућностима унапређења сарадње двеју земаља, нарочито у погледу очувања јавног здравља и борбе против вируса корона, док је посебна пажња посвећена предстојећој имунизацији, као и изазовима у погледу транспорта, дистрибуције и примене вакцина.

Током разговора министарке правде Маје Поповић и министарке Мортон констатовано је да Влада Уједињеног Краљевства пружа велику подршку Србији у спровођењу реформи, те да је највећи донатор када је у питању област е-управе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са британском министарком о најновијој политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, као и о положају српског народа у нашој јужној покрајини.

Петковић је нагласио да је Београд у сваком тренутку спреман за наставак преговора са Приштином, те да ће остати доследно опредељен за дијалог, као једино могуће средство за мирно решавање постојећих неспоразума и стварање трајне безбедносне стабилизације у региону.

Министарка Мортон, која је боравила у Београду од 1. до 3. децембра, оценила је у разговорима да су квалитетни односи Србије са суседним државама кључни за будућност региона, као и да се радује наставку билатералне сарадње на заједничким приоритетима и изазовима, укључујући и приоритетну конференцију УН за климатске промене, чији ће Уједињено Краљевство бити домаћин у 2021. години.