Printer Friendly Version MINISTARKA MORTON U POSETI BEOGRADU: SRBIJA I UJEDINjENO KRALjEVSTVO NASTAVLjAJU DA GRADE STRATEŠKE ODNOSE @ 4 December 2020 10:44 AM

Ministarka za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton boravila je u Beogradu, gde se susrela sa visokim srpskim državnim zvaničnicima.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, tokom sastanka sa Morton, izrazila je uverenje da će Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da grade strateške odnose i da će trgovinskim sporazumom dve zemlje biti napravljen iskorak u budućoj ekonomskoj saradnji.

Brnabić je zahvalila britanskoj vladi koja je podržala proces reformi u Srbiji i izrazila uverenje da će se steći uslovi da Srbiju naredne godine poseti britanski premijer Boris Džonson.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković istakao je da je Srbija zainteresovana za produbljivanje bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i da postoji mnogo potencijala da se odnosi dve zemlje ojačaju na političkom i na ekonomskom planu.

U razgovoru sa Morton, šef srpske diplomatije podvukao je da je očuvanje stabilnosti u regionu i intenziviranje saradnje zemalja Zapadnog Balkana od ključnog interesa za Srbiju, ističući pre svega značaj inicijative „mini šengen", pokrenute od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja će region učiniti kompetitivnijim za investiranje i obezbediti ekonomske i političke benefite.

Selaković je rekao i da nova Vlada Srbije ostaje na proevropskom putu i zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci koju pruža evrointegracijama Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka Morton razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje dveju zemalja, naročito u pogledu očuvanja javnog zdravlja i borbe protiv virusa korona, dok je posebna pažnja posvećena predstojećoj imunizaciji, kao i izazovima u pogledu transporta, distribucije i primene vakcina.

Tokom razgovora ministarke pravde Maje Popović i ministarke Morton konstatovano je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža veliku podršku Srbiji u sprovođenju reformi, te da je najveći donator kada je u pitanju oblast e-uprave.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa britanskom ministarkom o najnovijoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o položaju srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

Petković je naglasio da je Beograd u svakom trenutku spreman za nastavak pregovora sa Prištinom, te da će ostati dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo za mirno rešavanje postojećih nesporazuma i stvaranje trajne bezbednosne stabilizacije u regionu.

Ministarka Morton, koja je boravila u Beogradu od 1. do 3. decembra, ocenila je u razgovorima da su kvalitetni odnosi Srbije sa susednim državama ključni za budućnost regiona, kao i da se raduje nastavku bilateralne saradnje na zajedničkim prioritetima i izazovima, uključujući i prioritetnu konferenciju UN za klimatske promene, čiji će Ujedinjeno Kraljevstvo biti domaćin u 2021. godini.