Printer Friendly Version ПОЧЕТАК РАДА ИРСКО-СРПСКЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ @ 26 May 2021 02:34 PM

26. мај 2021. године

Уз присуство готово стотину учесника у изузетно афирмативној атмосфери, на вебинару одржаном 26. маја 2021. год. озваничен је почетак рада Ирско-српске привредне коморе на челу са Френком Ханиганом. Као кључни говорници, иступали су амбасадор Републике Србије у Ирској на нерезиденцијалној основи Александра Јоксимовић и министар спољних послова Ирске Сајмон Ковени.
У свом излагању амбасадор Јоксимовић истакла је добре билатералне односе између Републике Србије и Ирске, што је констатовано и у недавном разговору између министара Селаковића и Ковенија. Пренела је очекивање да ће новоуспостављена привредна комора значајно допринети унапређењу трговинских и инвестиционих потенцијала две земље. Амбасадор Јоксимовић подвукла је чврсту посвећеност Републике Србије ЕУ интеграцијама, захваливши на континуираној подршци коју нам Ирска пружа у том процесу. Детаљно је информисала о предностима пословања у Србији и напорима које Влада Републике Србије предузима како би пословни амбијент учинила још атрактивнијим за страна улагања. Истакла је стабилно политичко окружење, посвећеност реформама у области владавине права, успехе на плану вакцинације и очувања економије током пандемије, што пружа јасан сигнал ирским привредницима о могућностима и предностима улагања у Србију. Као додатну предност издвојила је оријентисаност наше привреде ка тржишту ЕУ, али и низ споразума о слободној трговини закључених са другим значајним партнерима. Како је амбасадорка Јоксимовић истакла, оснивање Ирско-српске привредне коморе део је ширих активности Министарства спољних послова усмерених на јачање економске дипломатије, што је означено као један од кључних приоритета у наредном периоду.

Шеф ирске дипломатије Сајмон Ковени поздравио је покретање Ирско-српске привредне коморе као корак ка даљем јачању пријатељства и сарадње између две земље, што је као заједнички циљ дефинисано и у недавном разговору са министром Селаковићем. Похвалио је напоре амбасадорке Јоксимовић, као и свих других који су дали допринос формирању Коморе. Изразио је очекивање да ће Комора допринети унапређењу трговинских односа али и јачању директних веза између два народа. Указао је на значај који Србија има због своје географске позиције и подвукао потенцијал наше земље у секторима пољопривреде, комуникација и информационих технологија. Нотирао је импресивне резултате које је Србија постигла на плану вакцинације као и када је реч о умањену штетних ефеката пандемије на њену економију. Посебно је издвојио солидарност коју је Србија показала према суседима у контексту превазилажења пандемије, подсетивши да је и ЕУ са своје стране дала допринос. Подвукао је да Република Србија и регион ЗБ јесу део Европе и да би као такви требало да постану и део ЕУ. Интеграцију ЗБ у ЕУ означио је као стратешки циљ који је у заједничком интересу, и региона и ЕУ. У том смислу, Ирска истиче потребу за новом динамиком на плану ЕУ интеграција и очекује да ће новом методологијом европски пут Србије бити убрзан. Подвукао је да Србија у том процесу може да рачуна на сву помоћ Ирске.

Током дискусија сви учесници су ставили акцент на позитивна искуства ирских компанија које већ послују у Србији, уз позив и другима да искористе потенцијале пословања на српском тржишту, што је један од кључних задатака Ирско-српске привредне коморе.