Printer Friendly Version POČETAK RADA IRSKO-SRPSKE PRIVREDNE KOMORE @ 26 May 2021 02:40 PM

26. maj 2021. godine

Uz prisustvo gotovo stotinu učesnika u izuzetno afirmativnoj atmosferi, na vebinaru održanom 26. maja 2021. god. ozvaničen je početak rada Irsko-srpske privredne komore na čelu sa Frenkom Haniganom. Kao ključni govornici, istupali su ambasador Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi Aleksandra Joksimović i ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni.
U svom izlaganju ambasador Joksimović istakla je dobre bilateralne odnose između Republike Srbije i Irske, što je konstatovano i u nedavnom razgovoru između ministara Selakovića i Kovenija. Prenela je očekivanje da će novouspostavljena privredna komora značajno doprineti unapređenju trgovinskih i investicionih potencijala dve zemlje. Ambasador Joksimović podvukla je čvrstu posvećenost Republike Srbije EU integracijama, zahvalivši na kontinuiranoj podršci koju nam Irska pruža u tom procesu. Detaljno je informisala o prednostima poslovanja u Srbiji i naporima koje Vlada Republike Srbije preduzima kako bi poslovni ambijent učinila još atraktivnijim za strana ulaganja. Istakla je stabilno političko okruženje, posvećenost reformama u oblasti vladavine prava, uspehe na planu vakcinacije i očuvanja ekonomije tokom pandemije, što pruža jasan signal irskim privrednicima o mogućnostima i prednostima ulaganja u Srbiju. Kao dodatnu prednost izdvojila je orijentisanost naše privrede ka tržištu EU, ali i niz sporazuma o slobodnoj trgovini zaključenih sa drugim značajnim partnerima. Kako je ambasadorka Joksimović istakla, osnivanje Irsko-srpske privredne komore deo je širih aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova usmerenih na jačanje ekonomske diplomatije, što je označeno kao jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu.

Šef irske diplomatije Sajmon Koveni pozdravio je pokretanje Irsko-srpske privredne komore kao korak ka daljem jačanju prijateljstva i saradnje između dve zemlje, što je kao zajednički cilj definisano i u nedavnom razgovoru sa ministrom Selakovićem. Pohvalio je napore ambasadorke Joksimović, kao i svih drugih koji su dali doprinos formiranju Komore. Izrazio je očekivanje da će Komora doprineti unapređenju trgovinskih odnosa ali i jačanju direktnih veza između dva naroda. Ukazao je na značaj koji Srbija ima zbog svoje geografske pozicije i podvukao potencijal naše zemlje u sektorima poljoprivrede, komunikacija i informacionih tehnologija. Notirao je impresivne rezultate koje je Srbija postigla na planu vakcinacije kao i kada je reč o umanjenu štetnih efekata pandemije na njenu ekonomiju. Posebno je izdvojio solidarnost koju je Srbija pokazala prema susedima u kontekstu prevazilaženja pandemije, podsetivši da je i EU sa svoje strane dala doprinos. Podvukao je da Republika Srbija i region ZB jesu deo Evrope i da bi kao takvi trebalo da postanu i deo EU. Integraciju ZB u EU označio je kao strateški cilj koji je u zajedničkom interesu, i regiona i EU. U tom smislu, Irska ističe potrebu za novom dinamikom na planu EU integracija i očekuje da će novom metodologijom evropski put Srbije biti ubrzan. Podvukao je da Srbija u tom procesu može da računa na svu pomoć Irske.

Tokom diskusija svi učesnici su stavili akcent na pozitivna iskustva irskih kompanija koje već posluju u Srbiji, uz poziv i drugima da iskoriste potencijale poslovanja na srpskom tržištu, što je jedan od ključnih zadataka Irsko-srpske privredne komore.