Printer Friendly Version РАДНА ПОСЕТА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СИНИШЕ МАЛОГ ЛОНДОНУ @ 2 June 2021 01:49 PM

Министар Синиша Мали обавио је разговор са министром за извоз УК Грејемом Стјуартом, на ком су учествовали Крис Хитон Харис државни министар за железницу у Министарству транспорта УК и Луис Тејлор, извршни директор агенције за финансирање извоза УК.
Овом приликом поновљен је обострани интерес за унапређење билатералних економских односа. Министри су наставили разговор о модалитетима  дефинисања институционалног оквира сарадње којим би се поспешило склапање пословних аранжмана између компанија две земље.
Министар Мали је саговорнике упознао са повољном економском ситуацијом у Србији, што представља резултат добро конципираних корака Владe Р. Србије у борби против пандемије.  Поред могућности које пружају велики инфраструктурни пројекти, предочио је и потенцијале улагања у тржиште некретнина и област туризма.
Министар Стјуарт је нагласио значај који Србија заузима у региону, што отвара додатни простор за присуство великих британских компанија на нашем тржишту. Са британске стране похваљени су резултати које је Србија остварила на економском плану у контексту пандемијске кризе, уз констатацију да актуелни кредитни рејтинг Србије у потпуности испуњава критеријуме Агенције за финансирање извоза УК.
У оквиру радне посете Лондону, министар финансија Републике Србије Синиша Мали састао се са извршним директором Управе за порезе и царину Уједињеног Краљевства Џимом Харом. Саговорници су изразили спремност за наставак конкретних корака у правцу даљег унапређења  билатералне економске сарадње, за шта постоји  велики, неискоришћени потенцијал. Обострано је потврђена спремност за што скоријим потписивањем билатералног споразума о царинској сарадњи, који ће уз већ потписани Споразум о партнерству, трговини и сарадњи допринети снажнијем искоришћењу потенцијала економске сарадње. На почетку разговора размењена су искуства у процесу вакцинације две земље. Министар Мали је искористио прилику да представи добре економске показатеље које Р. Србије остварује упркос условима пандемије.