Printer Friendly Version RADNA POSETA MINISTRA FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE SINIŠE MALOG LONDONU @ 2 June 2021 01:52 PM

Ministar Siniša Mali obavio je razgovor sa ministrom za izvoz UK Grejemom Stjuartom, na kom su učestvovali Kris Hiton Haris državni ministar za železnicu u Ministarstvu transporta UK i Luis Tejlor, izvršni direktor agencije za finansiranje izvoza UK.
Ovom prilikom ponovljen je obostrani interes za unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa. Ministri su nastavili razgovor o modalitetima  definisanja institucionalnog okvira saradnje kojim bi se pospešilo sklapanje poslovnih aranžmana između kompanija dve zemlje.
Ministar Mali je sagovornike upoznao sa povoljnom ekonomskom situacijom u Srbiji, što predstavlja rezultat dobro koncipiranih koraka Vlade R. Srbije u borbi protiv pandemije.  Pored mogućnosti koje pružaju veliki infrastrukturni projekti, predočio je i potencijale ulaganja u tržište nekretnina i oblast turizma.
Ministar Stjuart je naglasio značaj koji Srbija zauzima u regionu, što otvara dodatni prostor za prisustvo velikih britanskih kompanija na našem tržištu. Sa britanske strane pohvaljeni su rezultati koje je Srbija ostvarila na ekonomskom planu u kontekstu pandemijske krize, uz konstataciju da aktuelni kreditni rejting Srbije u potpunosti ispunjava kriterijume Agencije za finansiranje izvoza UK.
U okviru radne posete Londonu, ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali sastao se sa izvršnim direktorom Uprave za poreze i carinu Ujedinjenog Kraljevstva Džimom Harom. Sagovornici su izrazili spremnost za nastavak konkretnih koraka u pravcu daljeg unapređenja  bilateralne ekonomske saradnje, za šta postoji  veliki, neiskorišćeni potencijal. Obostrano je potvrđena spremnost za što skorijim potpisivanjem bilateralnog sporazuma o carinskoj saradnji, koji će uz već potpisani Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji doprineti snažnijem iskorišćenju potencijala ekonomske saradnje. Na početku razgovora razmenjena su iskustva u procesu vakcinacije dve zemlje. Ministar Mali je iskoristio priliku da predstavi dobre ekonomske pokazatelje koje R. Srbije ostvaruje uprkos uslovima pandemije.