Printer Friendly Version ПРИЈЕМ У АМБАСАДИ РС ЛОНДОН ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ @ 15 February 2022 11:23 AM

Поводом Дана државности у Амбасади РС у Лондону одржан је свечани пријем на којем је присуствовао велики број званица. Осим представника FCDO, Дома лордова, посланика, државних институција УК, међународних организација и дипломатског кора, скуп су својим присуством увеличали и истакнути представници дијаспоре, као и чланови академске и културне заједнице у Лондону. Након интонирања химни Републике Србије и Уједињеног краљевства, присутнима се обратила амбасадорка Александра Јоксимовић.
Констатујући да је окупљање у Амбасади поводом Дана Државности изостало претходне две године због важећих рестриктивних мера током пандемије корона вируса, амбасадорка је у том смислу изразила наду да је најтежи период окончан, те да ће се живот коначно вратити у нормалу. Уз захвалност за подршку британске владе Р. Србији током пандемије, Јоксимовић је присутнима представила научнике српског порекла који су били укључени у истраживање вакцина против Ковид19. Са подсећањем на савезништво Србије и Уједињеног Краљевства током оба светска рата и богату заједничку историју, ове године обележавамо 185 година од успостављања дипломатских односа. 
Амбасадорка је са задовољством констатовала да је, упркос ковиду, настављена сарадња на високом нивоу, што је потврдило потписивање Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Р. Србије и Уједињеног Краљевства, реализација билатералних консултација у области безбедносне и одбрамбене политике, прва посета британског министра одбране Србији и друге реализоване активности.
У име британске Владе, госте је поздравио шеф дипломатског кора Алистер Харисон, изразивши очекивање да ће одлична билатерална сарадња наставити да се развија и унапређује у периоду пред нама. Две стране ће наставити да се ангажују на свим пољима од заједничког интереса у чему значајну улогу имају и Амбасада РС у Лондону, као и Амбасада УК у Београду. Током пријема, званицама је пројектован видео материјал Министарства спољних послова Републике Србије поводом Дана државности.