Printer Friendly Version PRIJEM U AMBASADI RS LONDON POVODOM DANA DRŽAVNOSTI @ 15 February 2022 11:25 AM

Povodom Dana državnosti u Ambasadi RS u Londonu održan je svečani prijem na kojem je prisustvovao veliki broj zvanica. Osim predstavnika FCDO, Doma lordova, poslanika, državnih institucija UK, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, skup su svojim prisustvom uveličali i istaknuti predstavnici dijaspore, kao i članovi akademske i kulturne zajednice u Londonu. Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva, prisutnima se obratila ambasadorka Aleksandra Joksimović.
Konstatujući da je okupljanje u Ambasadi povodom Dana Državnosti izostalo prethodne dve godine zbog važećih restriktivnih mera tokom pandemije korona virusa, ambasadorka je u tom smislu izrazila nadu da je najteži period okončan, te da će se život konačno vratiti u normalu. Uz zahvalnost za podršku britanske vlade R. Srbiji tokom pandemije, Joksimović je prisutnima predstavila naučnike srpskog porekla koji su bili uključeni u istraživanje vakcina protiv Kovid19. Sa podsećanjem na savezništvo Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva tokom oba svetska rata i bogatu zajedničku istoriju, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. 
Ambasadorka je sa zadovoljstvom konstatovala da je, uprkos kovidu, nastavljena saradnja na visokom nivou, što je potvrdilo potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između R. Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, realizacija bilateralnih konsultacija u oblasti bezbednosne i odbrambene politike, prva poseta britanskog ministra odbrane Srbiji i druge realizovane aktivnosti.
U ime britanske Vlade, goste je pozdravio šef diplomatskog kora Alister Harison, izrazivši očekivanje da će odlična bilateralna saradnja nastaviti da se razvija i unapređuje u periodu pred nama. Dve strane će nastaviti da se angažuju na svim poljima od zajedničkog interesa u čemu značajnu ulogu imaju i Ambasada RS u Londonu, kao i Ambasada UK u Beogradu. Tokom prijema, zvanicama je projektovan video materijal Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti.