Printer Friendly Version Dablin: Ambasadorka Joksimović sa najvišim zvaničnicima Irske @ 13 July 2022 02:18 PM

12. jul 2022.
Ambasadorka Republike Srbije u Irskoj na nerezidencijalnoj osnovi Aleksandra Joksimović prisustvovala je obeležavanju Nacionalnog dana posvećenog pomenu žrtvama dva svetska rata i učesnicima misija UN, tokom boravka u trodnevnoj poseti Dablinu.

Tom prilikom razgovarala je sa predsednikom Irske Majklom Higinsom, pri čemu je podvučen značaj bilateralnih odnosa naših zemalja.

Ambasadorka Joksimović je razgovarala i sa ministrom spoljnih poslova i odbrane Simonom Kovenijem, koji je potvrdio nameru da poseti Beograd na poziv ministra Selakovića. Tokom razgovora, naglašeno je da Irska predstavlja stabilnog partnera koji u kontinuitetu podržava dalji proces integracija u Evropsku uniju i svojom sve značajnijom pozicijom u multilateralnim organizacijama za Srbiju predstavlja značajnog sagovornika u temama od najvišeg interesa.

Takođe, pored ministra Kovenija, Beograd namerava da poseti i ministar za evropske poslove Tomas Birn, sa kojim je ambasadorka Joksimović imala priliku da razgovara. Ministar Birn je istakao da želi da se, u okviru svog portfolija, dodatno upozna sa naporima Srbije na putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Tokom razgovora potvrđeno je da je irska podrška Srbiji na putu integracija u Evropsku uniju od značaja za ceo proces. Očekivana poseta ministra spoljnih poslova Kovenija doprineće većoj frekventnosti susreta na najvišem nivou i omogućiti da se, pored bilateralnih pitanja, unapredi saradnja na multilateralnom nivou, gde uloga Irske postaje sve značajnija.