Printer Friendly Version Србија се залаже за интензивирање српско-британске сарадње @ 1 September 2022 09:27 AM

Београд, 31. август 2022. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Пичом о ситуацији у региону, унапређењу билатералних односа са Уједињеним Краљевством и актуелној енергетској ситуацији.

Председница Владе истакла је да је стратешки циљ Србије европски пут, нагласивши да ће будућа Влада наставити реформске процесе, али да је неопходан  позитиван импулс европске заједнице и брже отварање кластера.

Када је у питању регионална сарадња, премијерка Брнабић је нагласила да наша земља подржава и активно учествује у интензивирању сарадње кроз различите иницијитиве и да је, како је пренела, опредељена за чвршћу сарадњу региона кроз инфраструктурне и економске пројекте, подсећајући и на све бенефите који су, пре свега, кроз иницијативу „Отворени Балкан“ остварени за грађане три земље.

Специјални изасланик честитао је Србији на организацији Првог међународног сајма вина у Београду, који представља додатну подршку сарадњи и економском повезивању, а уједно мења и перспективу региона у будућности. Уједињено краљевство, како је истакао Пич, подржава изградњу боље перспективе за младе људе у региону, а пре свега кроз инфраструктурно и економско повезивање и јачање политичке стабилности региона.

На састанку је било речи и о потенцијалима које нуди британски кредитни механизам УК ЕФ (UK Export Finance), који је већ делом укључен у финансирање изградње Моравског коридора.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Брнабић је навела да очекује смиривање тензија, подсећајући да је Београд опредељен за очување мира и стабилности.

На састанку је било речи и о сарадњи у области енергетске безбедности, за коју је председница Владе навела да ће бити један од приоритета наредне Владе, а за шта је Пич исказао спремност за сарадњу.

Премијерка Брнабић истакла је да се Србија залаже за интензивирање српско-британске сарадње, пре свега у области економије и захвалила специјалном изасланику на билатералној подршци у реформским процесима које Србија спроводи.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs